Ja som študovala uvoľňovanie železa pri kúpe našej nerezovej panvice a zvažovala som to i pri výbere oceľovej palacinkárne. Našla som dosť podrobnú štúdiu o nereze z fínskeho zdravotného inštitútu:

http://www.ttl.fi/en/publications/Electronic_publications/Documents/Stainless_steel.pdf

A na 21 strane sa píše toto

Kumar et al. (Kumar, Srivastava et al. 1994) investigated the releases of iron, chromium
and nickel from utensils (tumblers and bowls) following storage of foods and food
simulants in stainless steel containers for several hours. The chromium release in 5%
acetic acid (pH 2.11) varied between 8 and 75 pg/L. The respective concentrations for
iron were 11 and 3420 pg/L and for nickel 4 and 170 pg/L. In the alkaline solution (5%
of sodium carbonate, pH 11.50), the chromium content varied between 5 and 120
pg/L, iron content between 180 and 880 pg/L and nickel between 5 and 310 pg/L.
Distilled water did not leach out any of the metals. With lemon pickle (pH 2.6),
chromium was detected at levels of 131–247 pg/ kg, nickel 136—540 pg/kg and iron
570—1310 pg/kg, whereas no leaching of chromium or nickel was detected in milk, tea
and coffee (pH 6.5–6.9). The iron release in the foods varied between 30–161 pg/kg.
The limit of detection was not given. The chromium content of the stainless steel of the
utensils ranged from 9.7–20.8% and the nickel content ranged from 2.3–9.3%. The
grades of the stainless steels were not indicated.

Ak som to dobre pochopila, tak najhoršie číslo bolo pri niekoľko hodinovom skladovaní 5% acetic acid, čo je teda riadna pálka, pre porovnanie ocot je tuším 8% to je ako keby sme skladovali čistý ocot v stainless steel nádobách. Tak to uvolnilo pri najhoršom teste 3420 pg/L. to je 0.000 000 003 420 g/L.

Podľa naozaj úžasnej a zaujímavej prednášky Neala Barnarda, na ktorú ma upozornil jeden čitateľ, a ktorú si určite vypočujte, ak máte dobrú angličtinu a trochu času, pri zvýšení príjmu železa 1mg/deň je 11%-27% zvýšenie rizika rakoviny konečníka. 1mg je 0.001g, to znamená, že by sme museli vypiť zhruba 300 0000L octu za deň skladovaného v stainless steel, aby sme získali svoj +1mg, a to je tá najhoršia štatistika.

Samozrejme, železo nezískavame z octu skladovaného v nereze (alebo by sme nemali), ja ani neodporúčam kyslé jedlá pre železné, oceľové či nerezové panvice. Iba hovorím, že áno, pri určitých potravinách je možnosť uvoľnenia železa z riadu. Ale tu platí, ako na všetko ostatné. Za prvé, každá panvica a každý riad majú svoje konkrétne určenie. A povrch každého – akéhokoľvek riadu môže skončiť v našom jedle.

Hovorí sa, že nech kúpite čokoľvek, vždy sa Vám pri prvom varení niečo do jedla uvoľní, malo by to však časom, pri správnom používaní ubúdať. Podľa “klebiet na internete” sa odporúča v každom novom hrnci, či novej panvici 10 x prevariť vodu a vyliať.

Pravdu povediac, zakaždým keď študujem povrchy riadov tak závidím domorodcom či pravekým ľuďom opekanie vonku na kameni. A tak sa proste snažím mať z každého rozumného riadu niečo a striedať to.

V každom prípade, so všetkým s mierou a hlavne s vitamínmi a doplnkami – ja sa držím ďaleko od kadejakých vitamínových doplnkov, teraz aj počas tehotenstva. Ja som bola zhrozená, keď mi gynekologička pri prvom tehotenstve ponúkla vitamínové doplnky. Vitamíny by mali byť na lekársky predpis po krvných testoch. A nie na raňajky v našej ovocnej šťave či keksoch a už vôbec nie v tabletkách iba preto, že sme otehotneli.

Nemecké spotrebiteľské testy Warentest a Oekotest mnohokrát robili testy napr. multivitamínov a vždy kritizovali nadmerné umelé pridávanie vitamínov do našej potravy. Na linkách si ich môžete pozrieť.

Je tam pekný obrázok, napr. zjedzte toto na raňajky a predávkovali ste sa niekoľkonásobne vitamínmi hneď z rána, a áno predávkovanie vitamínmi spôsobuje rakovinu.

4338274_Grafik_Lebensmittel_gross

https://www.test.de/Multivitaminsaefte-Saftiger-Flop-4334054-4337842/

Takže to je na dlhú diskusiu, či nás železo, ak sa vôbec pri palacinkách uvoľní, poškodí alebo nie. A či sa nám pri výrobe ryže v nerezovej oceli vôbec uvoľní železo alebo iné prvky do jedla.

A tu je pán profesor Neal Barnard, M.D.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>