Rajčina je jedna z najzdravších a najjednoduchšie dostupných potravín vôbec. Je plná vody, vitamínov a vlákniny a neobsahuje takmer žiadne tuky. A rozhodne by sme mali aspoň 1-2ks zjesť každý deň. Navyše, ak máte dieťatko s “kakacím” problémom, tak jedlá z rajčín sú jedným z najjednoduchších liekov na tento stav.


Moje deti aj ja sme veľmi “rajčinový”. Máme radi rajčinovú polievku aj omáčku. Nájsť dobrý pretlak v obchode je umenie, všetky čo sme vyskúšali majú divnú príchuť. Takže vlastný paradajkový pretlak je viac menej jediná zaváranina, čo sa u nás vyrába vo väčšom množstve. Spotrebujeme aj zo 60 fliaš ročne.

P1110399
P1110388

Rajčiny na pretlak je najlepšie mať veľké, také, ktoré majú veľa dužiny. Môžu byť škaredé, akurát ich treba poriadne povykrajovať.
Mali by rásť vonku na slniečku, nie fóliové.
Zo 20 koreňov, ak máte záhradu. Ak nie, tak kúpiť na trhu, nie v supermarkete, zo 10kg týždenne.
Po obraní nechať ešte 2-3 dni vonku.

Na pretlak je dobré mať extra varešku a dosku, ktoré sa na nič iné nepoužívajú. A veľký hrniec.

Jediná nepríjemnosť na výrobe paradajkového pretlaku je, že ho treba dlho dlho variť a veľa veľa miešať.

Paradajkovy pretlak

najviac naraz 10kg
veľký hrniec, na dno trochu vody, toľko aby dno bolo zakryté
voda sa vyparí
nakrájané a očistené rajčiny, vybrať všetko zelené, každý záhyb, kde by mohla byť špinka
varia sa od bodu varu asi  2.5-3 hodiny
kým zo šupiek nie sú šúlance a odparí sa prebytočná voda
veľa veľa miešať, ochádzať iba na malú chvíľu

pretlak prepasírujeme
lejeme horúci do čistých fliaš
zavrieť
dať do deky kým to nevychladne, aj 48 hodín

P1110387

Rajčinová polievka

Všetky moje deti veľmi ľúbia rajčinovú polievku s fliačkami a strúhaným syrom. A je to jednoduché a rýchle spraviť. Takže ju máme pomerne často.

Tento recept funguje na náš pretlak, ak si niekto kúpi pretlak v obchode, čo bude inak hustý, nemusí to sedieť.

7dl pretlaku
7dl vody
1 polievková lyžica škrobu

K nášmu pretlaku to riediť 1:1 s vodou.
Podľa množstva od oka pridať kukuričný škrob na zahustenie na 7dl/kopcová lyžica škrobu.
Škrob sa nedá priamo hodiť do vody, najskôr pretlak pomiešať s väčšinou vody, zvyšok vody zmiešať so škrobom a až keď paradajka začne vrieť, potom vliať škrob do polievky, ináč sa škrob začne zrážať.

kávová lyžička soli
1/4 kávovej lyžičky škorice
cukor podľa chuti (polovica PL cukru)
s cukrom tak, aby to chutilo, niekto chce kyslejšiu
radšej menej, neskôr sa dá doplniť, ak je to príliš kyslé

+ trochu škorice, čo je naša “tajná” zložka

Iba to prevariť, pretlak už bol varený, netreba to variť.

P1110358

Plnená paprika v paradajkovej omáčke alebo rajčina s mäsovými guľkami

na olej 2-3 lyžice hladkej múky
urobí sa zápražka, trochu múka na oleji podusiť, aby chytila farbu
čajová lyžička červenej papriky
naliať 2-3 fľaše paradajkového pretlaku
podliať vodou, lebo je to husté
soľ
cukor
cibuľa celá napichaná klinčekmi 6-8 (po uvarení vyhodiť)
celerová vňať (tiež po uvarení možnoo vyhodiť)

mäsové guľky
mäso – my kupujeme pomletú zmes z Lidl
ryža
vajíčko
soľ
trochu korenia
majorán
na zafarbenie červená paprika

naplní sa do niekoľkých paprík cca 3ks (kvôli chuti)
zo zvyšku sa urobia guľky

Hodinu variť v omáčke a miešať.
Nezabudnúť ráno alebo deň predtým kúpiť knedľu, najlepšie čerstvú priamo z nejakej reštaurácie, jedálne, pekárne.

P1110396
P1110397
P1110398

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>