Pod tvrdosťou vody rozumieme súčet obsahu vápnika a horčíka vo vode. Každá voda obsahuje vápnik v prírodnej podobe; jeho obsah závisí od geologickej skladby horniny, ktorou voda preteká.

Vápnik, ktorý tvorí hlavnú časť tvrdosti vody, nemá žiadne negatívne účinky na zdravie človeka. Zo zdravotného hľadiska dávame prednosť tvrdšej vode. Voda z vodovodu je najjednoduchší každodenný zdroj vápnika a horčíka pre organizmus. Odporúčaná tvrdosť pre vodu určenú na ľudskú spotrebu je 1,1 – 5 mmol/l, t.j. 6,16 – 28 oN (1mmol/l = 5,6 oN).

Nežiadúcim prejavom tvrdej vody je však tvorba vodného kameňa vo varných nádobách, teplovodných trubkách, ohrievačoch vody a kotloch a vyššia spotreba pracích prostriedkov. Zvyšky vápnika na ohrievačoch vody spôsobujú zvýšenie spotreby energie na ohrievanie.

Poznáme dva druhy tvrdosti – prechodnú (dá sa pomerne ľahko odstrániť) a  trvalú (odstraňuje sa ťažšie) Prechodná tvrdosť je druh tvrdosti vody zapríčinený soľou – hydrogenuhličitanom vápenatým rozpusteným vo vode. Dá sa odstrániť povarením, pri ktorom sa vylúči biela tuhá látka (málo rozpustný uhličitan vápenatý alebo vodný kameň). Trvalá tvrdosť je významnejší druh tvrdosti vody zapríčinený soľami vápnika a horčíka (sírami a chloridmi) rozpustenými vo vode. Nedá sa odstrániť varom ale destiláciou alebo zmäkčovaním vody (pomocou iónomeničov alebo zmäkčovadiel vody).

Ako bojovať s tvrdou vodou v domácnosti?

* Pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy do vody na konzumáciu.
* V ohrievačoch vody, bojleroch a kotloch znížte teplotu na 55°C , pri teplote vyššej ako 60 °C sa vodný kameň usadzuje rýchlejšie.
* Na zmäkčenie vody používajte ocot, napr. pridajte ocot do posledného plákania, prevarte občas trochu octu v rýchlovarnej kanvici na odstránenie vodného kameňa. (Upozornenie Ocot môže napadnúť kovové a plastové časti práčky.)

Tvrdá voda a pranie:

Tvrdosť vody sa vyjadruje najčastejšie v mmol/l alebo v nemeckých stupňoch (1 mmol/l = 5,6 oN). Staršia, nemecká stupnica sa často vyskytuje na baleniach pracích prostriedkoch  (°d alebo dH°) a je rozdelená na 4 stupne:

1 0 – 7 °d mäkká
2 7 – 14 °d stredne tvrdá
3 14 – 21 °d tvrdá
4 nad 21 °d veľmi tvrdá

* Výber vhodného druhu a dávky pracieho prostriedku. Dnes je na trhu veľmi veľa pracích prostriedkov, ktoré majú na obale určenú dávku v závislosti od tvrdosti vody. Pokiaľ je úroveň tvrdosti vody nízka, a teda voda je mäkká, znamená to, že stačí použiť menšie množstvo pracieho prášku. Pokiaľ je voda mäkká, môžeme ušetriť až 20 % pracieho prášku, čo je nielen dobré pre vašu peňaženku, ale aj pre životné prostredie. Ešte priateľskejšie k životnému prostrediu je používanie čiastkového systému. To znamená, že prací prášok, bielidlo či aviváž sa do práčky pridávajú oddelene a iba podľa potreby. Ak je voda veľmi mäkká, netreba použiť zmäkčovače či aviváž. Na druhej strane tvrdá voda potrebuje zmäkčiť, pretože kvôli obsahu vápnika sa bielizeň stáva tvrdšou. Prepláchnutie bielizne kyslým plákaním rozpustí vápnik a bielizeň znova zmäkne.

* Pridanie prostriedku na zmäkčenie vody do práčky navyše. Zmäkčovače vody fungujú na princípe zamieňania iónov, sodium zamení vápnik a / alebo magnézium vo vode, napr. Sodasan zmäkčovač vody (sodium silicate).

* Magnetická úprava vody. Lacná a pomerne efektívna cesta ako si poradiť s tvrdou vodou je nainštalovať si pred práčku magnetickú úpravu vody (napr. Supermag Mertens). Magnetická úprava vody mení zvyčajne krištalické správanie vápnika a magnézia, takže strácajú schopnosť tvorby vodného kameňa, čo má hneď niekoľko výhod: 
- Šetrí peniaze za čistiace prostriedky navyše.
- Nastálo nainštalované v kanalizačnom systéme mení ióny vápnika, takže nemôžu vytvárať vodný kameň v zariadeniach.
- Výstupná voda je vhodná na pitie a vápnik zostáva zachovaný.
- Nízke prevádzkové náklady.

Celková tvrdosť vody 1)

Stupeň tvrdosti [°dH]

Stupeň tvrdosti [mmol/l]

voda veľmi mäkká

0 až 4

0 až 0,72

voda mäkká

4 až 8

0,72 až 1,43

voda stredne tvrdá

8 až 12

1,43 až 2,14

voda dosť tvrdá

12 až 18

2,14 až 3,21

voda tvrdá

18 až 30

3,21 až 5,35

voda veľmi tvrdá

> 30

> 5,35

1) Hodnotenia podľa: Hydrochemie, Pavel Pitter, 4. aktualizované vydání, VŠCHT v Praze, 2009
[°dH] = stupeň nemecký


Prepočty tvrdosti vody
1 mmol/l = 5,6 °dH
1 °dH = 0,1783 mmol/l

Tvrdosť vody v jednotlivých regiónoch:

západné Slovensko
severné Slovensko
Bratislava
Spojené kráľovstvo
Francúzsko
USA

mapa_okresov_sukl_0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>