Prečo sú v našej čokoláde pesticídy

Pesticídy zvyčajne spájame s pestovaním ovocia. A mnohých z nás ani nenapadne, že i v čokoláde, čokoládových tyčinkách a figúrkach sa môže skrývať množstvo pesticídov. Dokonca takých, ktoré sú v EU zakázané, keďže predstavujú priveľké nebezpečenstvo pre človeka i životné prostredie. Rakúska spotrebiteľská organizácia (VKI) kontrolovala v marci 2016 viac ako 40 čokoládových vyrobkov, medzi nimi i vlastnú čokoládu obchodných reťazcov Billa a Lidl. V 12 čokoládových tabuľkách a 12 veľkonočných zajacoch našli zvyšky pesticídov – až štyri druhy v jedinom produkte. Ako sa tam dostali?

Na výrobu čokolády sú potrebné kakaové bôby. A viac ako polovica svetovo dostupných kakaových bôbov sa pestuje na Pobreží Slonoviny, v Ghane a v Indonézii. Zástupcovia rakúskych organizácií pre ľudské práva Martin Wildenberg und Caroline Sommeregger osobne navštívili v novembri 2015 farmárov v Ghane. V Ghane zarábajú farmári asi 80 centov za deň, na Pobreží Slonoviny asi 50 centov. Na plantážach pracuje viac ako dva milióny detí. Zisk je taký nízky, že nie sú schopní zaplatiť poľnohospodárskych robotníkov, preto na kakaových plantážach pracujú ich vlastné i cudzie deti. Navyše kakaové bôby sú náchylné na rôzne choroby, preto sa pri pestovaní používajú tie najlacnejšie nebezpečné pesticídy.

Stanovené množstvo pesticídov síce vraj nepredstavuje priame zdravotné riziko pre spotrebiteľa, avšak niektoré z chemických látok (Endosulafn, Chlorpyrifos, Cypermethrin, Deltamethrin a Permethrin) prejavujú hormonálne účinky aj v nepatrnom množstve. Ako odporúča Dr. Hans-Peter Hutter, hovorca „Lekárov pre zdravé životné prostredie, je vhodné sa vyhýbať i čo najmenšiemu množstvu pesticídov, keďže ich prijímame z mnohých potravín. A v závere odporúča kupovať čokoládu, ktorá pochádza z ekologického poľnohospodárstva bez použitia pesticídov. A je určite lepší pocit vychutnať si čokoládu, na výrobe ktorej sa nepodieľali deti.

Obchodné reťazce zarábajú množstvo peňazí na predaji čokolády a môžu sa sami rozhodnúť, aké kakao použijú pri výrobe tej svojej. Spotrebiteľská organizácia VKI žiada od obchodných reťazcov, aby začali využívať výlučne čokoládu, ktorá je pestovaná za spravodlivých životných podmienok. Preto vydala petíciu, v ktorej žiadajú reťazce, aby bola všetka ich čokoláda „fair a bio“

K petícii.

Pri výbere čokolády dbajme na nezávislé certifikáty, akým je napr. Fairtrade a ekologické logo EÚ. Ale očividne ani na značku UTZ sa nedá 100% spoľahnúť, aj keď je lepšie mať aspoň nejaký certifikát, ako ukázali testy veľkonočných zajacov:

Clever (REWE)
Certifikát: UTZ
Pesticídy (mg/kg):
Cypermethrin <0,01
Metalaxyl <0,01

Bellarom (Lidl)
Certifikát: UTZ
Pesticídy (mg/kg):
Chlorpyrifos <0,01
Cypermethrin <0,01

V modrom balení Fin Carré nenašli pesticídy, zato v červenom áno

Fin Carré (Lidl)
Certifikát: UTZ
Pesticídy: žiadne

Fairglobe čokoláda od Lidl s certifikátom Fairtrade neobsahovala pesticídy

Fairglobe (Lidl)
Certifikát: FAIRTRADE
Pesticídy: žiadne

schoko1_1458808619679917

schoko2_145880864358569

Fairtrade certifikát je vyšší ako UTZ, pretože zaručuje u malých poľnohospodárstvo základné sociálne práva, zákaz detskej práce, použitie nebezpečných látok. Použité kakao musí byť 100% z Fairtrade projektov.

UTZ je predovšetkým program udržateľnosti, ktorý pomáha výrobcom prostredníctvom školení zvýšiť ich zisk a hospodárnosť. Cieľom UTZ organizácie je zabezpečiť dosť kakaových bôbov pre spracovateľský priemysel. Čokoládové výrobky certifikované UTZ musia obsahovať 90% UTZ certifikované kakao. Na rozdiel od Fairtrade, nie sú zaručené minimálne ceny a prémie za sociálne projekty.

Až osem čokoládových zajačikov a sedem čokolád obchodných reťazcov bolo klasifikovaných ako sociálne a enviromentálne diskutabilné pre mizerné životné a pracovné podmienky na kakaových plantážach. Zajačikovia dostali za pozitívne či negatívne sociálne a enviromentálne hodnotenie troch farebných zajacov – zeleného, žltého a červeného zajaca. U nás hojne sa vyskytujúce čokolády značiek Ferrero Rocher či Milka obišli v tomto hodnotení veľmi zle. Ale aspoň vraj neobsahujú minerálne oleje, čo sa u mnohých iných nedá povedať.

zajacikovia

zajacikovia2

Ako vidno čokoládové zajace vôbec vzbudzujú nedôveru, pretože taktiež v marci 2016 vykonala iná spotrebiteľská organizácia Foodwatch testy 20 čokoládových zajacov, 8 z nich obsahovalo minerálne oleje. Skupina minerálnych olejov označená ako aromatické minerálne oleje (MOAH) je v podozrení, že sú karcinogénne a mutagénne. Extrémne vysoké hodnoty boli namerané v zajačikoch Lidl, Penny a Aldi North. Okrem toho všetky zajace boli zaťažené viac alebo menej skupinou nasýtených minerálnych olejov (MOSH), ktoré sa hromadia v telových orgánoch a môžu spôsobiť ich poškodenie. Extrémne vysoké hodnoty boli namerané v zajacoch Lidl a Penny. Minerálne oleje sa dostávajú do čokolády rôznymi spôsobmi, môžu ich obsahovať napríklad jutové vrecia na prepravu kakových bôbov, z výfukov dopravných prostriedkov, z tlačiarenských farieb kartónových obalov používajúcich na transport.

Mám rada čokoládu, ale po týchto správach naozaj neviem, ktorej značke možno dôverovať.

hase3_1458744753931772_v0_l

hase7_1458744888428562_v0_l

Testované čokolády v pdf formáte na tejto linke.

Testované čokoládové zajace na tejto linke

Linka na test čokoládových zajacov foodwatch

Celá správa o kakau

Zdroj http://www.konsument.at/markt-dienstleistung/schokolade-eza-und-spar-natur-pur-ganz-vorne?pn=1

Správu priniesol i spotrebiteľský dtest.

Greenpeace Rakúsko – čokoládový Mikuláš 2014
http://www.greenpeace.org/austria/de/themen/Nachhaltigkeit-im-Test/-2014/Check-Schoko-Nikolos-2014/

2 Responses to Prečo sú v našej čokoláde pesticídy

  1. daniela píše:

    Dobrý deň, čo sa čokolád týka, máte k dispozícií linky aj na testy na iné čokolády, ktoré sa bežne dajú kúpiť v obchodoch? či je lepšie kupovať čokolády a výrobky z kakaa len v bio kvalite? ďakujem za odpoveď

    • electra píše:

      Nemyslim, ze vyrobky z kakaa iba v bio su usetrene neziaducich latok. Akurat je tam nizsie povoleny limit. bio hmm to by bolo nadlho pro a proti a kde je hranica.. Neviem ci UTZ certifikat sa berie ako bio, ale urcite kupujem cokoladu hlavne co ma UTZ certifikat, uz pre ten dobry pocit, ze deti nepracuju na plantazach a niekto „treti“ trochu na to dozrel. Hlavne lidl cokoladu mame, obcas i inu. Nuz, dtest ma plno testov na cokolady, vid linka https://www.dtest.sk/testy/c565-cukrovinky-a-cokolady. Ale musite mat predplatne na vysledky. Tento rok este nemam predplatne, ale z minuleho roku som Vam vyhrabala casopis 🙂 Aj ked my nie velmi horku cokoladu, ale aspon ukaze kvalitu, napr. ani u jednej testovanej cokolady nenasli plesen, ale nasli kadmium u dmbio feine bitter, schogetten dark, ritten sport dark, ale hodnotili aj podiel cukru, pridavnych latok, obsah alergennych latok mlieka a orechov. Nikdy nekupujem cokoladu, co ma neziaduce ecka (napr nekupujem figaro) a nikdy nekupujem kinder cokoladu, a vzdy som „na plafone“, ked ju pribuzni a znami privlecu, lebo sa to vola „kinder“ tak si niekto nakukava, ze je to ta najvhodnejsia cokolada pre deti (vratane skolky). Ani nemaju UTZ certifikat, cele Ferrero Roche, ktory ich vlastni, sice niekde vypisovali, ze budu mat „vacsinu cokolady UTZ certifikovanu od r 2010“, tak potom nech sa ozvu, pouvazujem. Ale este stale s oblubou vyhadzujem ich pridavne cinske mini hracky z kinder vajicok. Este aj ich mini puzzle pachne tak hrozne, ze moj partner povedal, ze to treba vyhodit a on teda nie je citlivy na tieto veci ako ja. Ale odbocila som od cokolady.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.