KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Toto je jedno z mojich posledných obľúbených jedál. Je to taký “iný” recept, ktorý nedávno objavil môj priateľ. Kto vyrástol na piatich jedlách akými sú guláš, perkelt či vyprážané mäso, vie, čo tým “iný” myslím.
Je to veľmi jednoduchý a rýchly recept, pri ktorom sú zakúpené základné ingrediencie, špargľa i cesto, ihneď spotrebované. Máloktorý recept je taký, že kúpime ingrediencie a hneď sa aj spotrebujú a nemáme chladničku plnú zvyškových polotovarov.

základné ingrediencie:
1 lístkové cesto – rozvaľkané (stočené v obale)
1 balík špargle (500g)
1 tvrdý syr (v originál recepte parmezán, ale ten je u nás ťažké kúpiť, my sme použili iný)
2 polievkové lyžice roztopeného masla (voliteľné)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

na omáčku:
1 polievková lyžica horčice
2 polievkové lyžice kyslej smotany
čierne korenie, červená paprika, soľ (podľa chuti, pre deti radšej menej ako viac)

1. príprava cesta:
Lístkové cesto rozbalíme a rozrežeme na polovicu, na dva rovnaké kusy.
Vzniknú z toho dva obdĺžniky. Ich okraje zatočíme (treba ich asi 2x preložiť), aby vznikol rámček, bazén, postieľka, nazvite to ako chcete. Recept vyjde presne na dve postieľky. Môžete to robiť aj na dvakrát, ale nie je toho veľa, zje sa to za jeden-dva dni, a staršia špargľa môže byť tvrdšia.
Celý vnútrajšok s vidličkou vydierkujeme, dáme do vyhriatej trúby na 180 stupňov a sledujeme, kedy sa vnútrajšok začne dvíhať a cesto začne hnednúť. Cesto treba predpiecť, nie dopiecť. (cca 10min, záleží od cesta)
Ten nadvihnutý vnútrajšok opatrne zatlačíme späť, aby z toho bol zas rámček, netreba sa trápiť, ak sa to doláme, aj tak tam ide omáčka

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

2. zmiešame ingrediencie pre omáčku

3. príprava šparglí
Špargle si primeráme k postieľke a odrežeme drevnaté spodky, ktoré prečnievajú. Podľa správnosti sa špargle pripravujú tak, že tam kde sa špargľa sama od seba zlomí pri ohýbaní, tam ju treba odrezať. Zvyšok je drevnatý. Ale dá sa ten prechod viditeľne cítiť aj nožom, ľahko poznáme kde je tenká dužina a odkiaľ je drevnatá. Viac-menej sa tie špargle akurát zmestia do pripraveného cesta.
Do hrnca si dáme dostatok vody, aby sa do nich ponorili špargle. Pridáme soľ, aby bola voda riadne slaná. Privedieme do varu. Hodíme tam špargle a necháme ich variť 1 minutu.
Po 1 minute špargle vyberieme a dáme do studenej vody. Odporúčajú vraj s kockami ľadu, ale úplne stačí studená voda z vodovodu.
Tento proces sa nazýva blanšírovanie (tepelné spracovanie zeleniny a ovocia, keď plody prejdú krátko varom a potom ich schladíme v ľadovej vode).

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

4. posledné kroky
Omáčku vlejeme do postieľky a rozotrieme.
Naukladáme špargle jednu tesne vedľa druhej.
Okraje a špargle potrieť maslom (nie je to nutné, podľa pôvodného receptu, my sme to nerobili).
Posypeme nastrúhaným syrom.
Vložíme naspäť do rúry zapečieme, aby sa roztopil syr a ešte to trochu zhnedlo (cca 10min).

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vekové odporúčanie: Pomáhať pri príprave môže i troj-štvorročné dieťa. Cesto spapá i môj jednoročný syn, špargľu z pochopiteľných dôvodov nevládze pohrýzť.

originálny recept
http://foodwishes.blogspot.sk/2014/03/simple-asparagus-tart-sorry-mom.html

6 x 9 inch rectangle of puff pasty, thawed
6 asparagus spears, blanched in well-salted wated
2 tsp melted butter
grated Parmigiano-Reggiano as needed
For the mustard sauce:
1 tbsp Dijon mustard
1 1/2 tsp crème fraiche
freshly ground black pepper and cayenne to taste

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>