Čo o Pampers nevieme alebo z čoho sa skladá jednorázová plienka

Jednorázová plienka je jednou z prvých vecí, s ktorou sa dieťatko po príchode na svet stretne. Vieme, z čoho sa skladá vec, ktorú dávame niekoľkokrát denne dieťatku priamo na telíčko?

Pampers-Baby-Dry

Dodnes najpredávanejšia značka detských plienok Pampers od spoločnosti Procter&Gamble, ktorá je už na svetovom trhu od začiatku šesťdesiatych rokov, sa stala pre mnohých synonymom pojmu jednorázová plienka. Druhým najväčším výrobcom jednorázových plienok na svete je Kimberly-Clark s ročným ziskom viac ako $13 biliónov, s výrobnými továrňami v 40 krajinách a s predajom vo viac ako 150 krajinách . P&G plienky sú predávané vo viac ako 80 krajinách a sú multi-biliónovým biznisom. P&G priniesol svoju originálnu plienku Pampers na trh v roku 1961, Kimberly-Clark predstavil Huggies o sedemnásť rokov neskôr, v roku 1978, krátko potom ako vypršali patentné práva P&G na jednorázové plienky.

Jednorázová plienka je pre väčšinu mamičiek na svete samozrejmosťou. Udržuje ich dieťatko v suchu a v pokoji niekoľko hodín. Alebo aspoň si to myslia. Látkové plienky sú iba spomienkou ich mám a starých mám na hodiny vyvárania, prania a žehlenia. Prečo sa teda všade na svete čoraz viac mamičiek vracia k látkovým plienkam? Prečo mnohé štáty dokonca dotujú používanie látkových plienok? Navracia sa západný svet do praveku? Veď jednorázové plienky sú také praktické a pohodlné! Naozaj je tomu tak? Pozrime sa teda, čím jednorázové plienky naozaj sú.

huggies

Z akých surovín je vyrobená jednorázová plienka?

Hlavnými surovinami na výrobu jednorázovej plienky sú drevo, ropa a chlór. Materiálové zloženie priemernej plienky v roku 2006:

  • 35% celulóza
  • 33% superabsorbent
  • 17% netkaná textília (PP)
  • 6% PE vrstva
  • 4% lepiace pásky
  • 4% iné
  • 19% elastické gumičky

Z ktorých častí sa skladá jednorázová plienka?

Jednorázová plienka pozostáva z absorbčného jadra vloženého medzi dva pásy netkanej textílie. Jadro je navrhnuté tak, aby zachytávalo a udržiavalo tekutiny a netkaná textília dáva plienke tvar a pomáha zachytiť prípadný jej nežiadúci únik. Superabsorbent (SAP) bol po prvý raz použitý v plienke v roku 1982 japonskou spoločnosťou Unicharm.

1. Jadro z buničiny a superabsorbčného gélu.

Jadro sa skladá z dvoch základných elementov, hydrofilného, vodomilného, polyméru a celulózy. Polymérom sú drobučké kryštály polyakrylátu sodného (sodium polyacrylate). Prášok polyakrylátu sodného má schopnosť spracovať tekutinu na netekutý gél, ktorý sa neuvoľní ani pod silou tlaku. Sila superabsorbčnej vrstvy gélu je regulovaná pridávaním buničiny. Na jemnú buničinu pomletá lisovaná celulóza zabraňuje tomu, aby polymér neabsorboval prirýchlo alebo primálo. Kvalita a množstvo buničiny určuje zvyčajne i cenu plienky, tie kvalitnejšie plienky sú vyrábané z drahšej, dlhovláknitej buničiny.

2. Spodná vrstva: polyetylén.

Spodnú, vonkajšiu stranu plienky tvorí zvyčajne nepriepustná textília vyrobená z polyetylénu. Na vonkajšiu vrstvu sa pridávajú i hlavné gumičky, ktorými bude mať bábätko plienku stiahnutú okolo stehien.

3. Horná vrstva: polypropylén.

Hornú, vnútornú vrstvu tvorí priepustná textília vyrobená z polypropylénu.

jednorazovaplienkaPrevzaté z How products are made. Volume 3. Disposable diaper.

Tieto tri vrstvy plienky sa na výrobnej linke spoja dokopy v jeden dlhý pás. K nim sa ešte pridajú tzv. bočné lepky a frontálna páska, pomocou ktorých sa plienka uťahuje okolo pása. Napokon sa pás nastrihá na jednotlivé plienky .

Biele plienky

Z nejakého záhadného dôvodu sa jeden z výrobcov rozhodol, že jednorázové plienky musia byť biele. A ostatní ho slepo nasledovali. Problémom je, že na bielenie celulózy určenej do jednorázových plienok sa zvyčajne používa chlór. A vedľajším produktom bielenia chlórom je vysoko karciogénny dioxín, uvoľňujúci sa do ovzdušia, vody i samotnej plienky. Neexistuje logický dôvod na bielenie jednorázových produktov ako sú plienky, dámske vložky, toaletný papier, papierové vreckovky, servítky.. je to iba naprosto zbytočný reklamný ťah.

Zhrnutie rizík:
* Jednorázová plienka je igelitové vrecko (PE, PP) vyrobené z ropy a celulózy z bližšie neurčeného dreva napustené chemikáliami taktiež vyrobenými z ropy.
* Jednorázová plienka obsahuje stopy dioxínu, extrémne toxického vedľajšieho produktu bielenia papiera chlórom. Dioxín je najtoxickejší zo všetkých karciogénnych chemikálií. Jeho výroba je zakázaná takmer vo všetkých krajinách sveta (avšak naďalej sa vytvára ako vedľajší produkt bielenia chlórom a výroby PVC).
* Jednorazová plienka obsahuje Tributyl-cín (TBT) – toxickú znečisťujúcu látku spôsobujúcu hormonálne problémy u ľudí i zvierat.
* Jednorázová plienka obsahuje polyakrylát sodný, typ suber absorpčného polyméru (SAP), ktorý sa kryštalizuje, keď zvlhne. Podobná látka bola používaná v superabsorbčných tampónoch pre ženy až do začiatkov 80tych rokov 20.storočia, než sa zistilo, že materiál zvyšuje riziko smrteľného syndrómu toxického šoku zvýšením absorpcie a zlepšením prostredia pre rast baktérie produkujúcej toxín.
* V máji 2000 Archív detských chorôb (Archives of Disease in Childhood) publikoval výskum, ktorý dokazuje, že je zvýšená teplota v miešku u chlapcov používajúcich jednorázové plienky a ich dlhodobé používanie môže otupiť alebo celkom zrušiť testikulárny chladiaci mechanizmus dôležitý pre normálnu tvorbu spermií.
* O zapareninách takmer nikto nepočul až do začiatkov používania gumových a plastových nohavičiek v 40tych rokoch 20.storočia.

Niekoľko otázok na záver

Keď sa tak pozerám na zloženie jednorázových plienok, vynára sa mi niekoľko otázok:
* Sú tu jednorázové plienky pre pohodlie detí alebo ich rodičov?
* Naozaj jednym z prvých materiálov, čo dieťatko po príchode na svet musí poznať je ropa?
* Naozaj by akýkoľvek živý tvor chcel byť naložený niekoľko hodín vo svojich výkaloch a chemikáliách?
* Chcete si vyskúšať ako sa cíti dieťatko v plastovej plienke? Natiahnite si na noc igelitové vrecko namiesto pyžamových nohavíc, domyslite si moč a trošku chémie a skúste sa dobre vyspať.

Zdroje:

10 Responses to Čo o Pampers nevieme alebo z čoho sa skladá jednorázová plienka

  1. Michal píše:

    Zaujimave je ze to ze jogurty su balene v plastoch, ze detska dojcenecka voda je balena v plaste a takto mozem pokracovat nikomu nevadi alebo nikto o tom nepise. Mam pocit ze tieto clanky su len ucelove a modne vystrelky ako strasit ludi a rodicou. Nasa mala pouziva pampresky od narodenia a zapareninu mala dva krat a to ma uz rok a pol. Ked som bol ja dieta tak moja mama musela vyvarat plienky a zaparene zadky sme mali stale pretoze plienka nic nepohlcovala a moc a fekalie malo dieta velakrat az na chrbate. Pozastavujete sa tu nas toxicitou plienok ale to ze ockovacie latky pre deti je este väcsi bordel ktory je vstreknuty priamo do tela 3 mesacneho maleho tvora to uz je v poriadku?? Na pitie sa pouzivaju plastove detske flasky, gumove dudliky, detske caje a vyzivky plne cukru ale budeme sa tu rozplivat nad plienkami. Alebo postupne budu pribudat clanky typu flasky su nebezpecne. Kojenecka voda je nebezpecna a pod. Prestante strasit konecne ludi. Rozdelene na atomy aj ludska krv je jedovata ked je rozdelena na jednotlive zlozky ale dokopy je to zivotna tekutina ktora je v kazdom z nas. Zakazme teda aj krvne transfuzie pri operaciach pretoze v krvy sa nachadza napriklad vitamin K a vo velkej koncentracii zabranuje krvy aby sa zrazala a mozeme vykrvacat !!!

    • Karana píše:

      z vašeho příspěvku čiší strach – víte, že balíte dceru do toxických pampersek a máte strach, že jste to dělal pro své pohodlí a ne pro zdraví svého dítěte. To je to, co o vás říká vaše defenzivní reakce…

      Balené vody v plastu jsou také špatně – nikdy nevíte, kde je v prodejním řetězci kdo skladoval na paletách na slunci a tak se vnich množili bakterie. Je bezpečnější vodu pro kojence brát z kohoutku, pokud nežijete v oblasti, kde teče voda plná dusitanů.

      Očkování je mimo debatu – při očkování treba dodrzet zásadu, že se očkuje jen dítě plně zdravé, ze zdravé rodiny (to znamená, že i jehou sourozenci jsou zdráví) a po očkování se dodrží režim rekonvalescenta a týden mimo kolektiv. Neočkuje se taktéž, když dítěti rostou zuby, rodina má v plánu cetovat, nebo dítě prožívá velký stres (úmrtí v rodině, změna režimu v rodině, apod.). Je na rodičích toto ohlídat. Rodiče rozhodují a jsou za svoje dítě zodpovědní. Vy máte strach, že jste selhal a tak vyjmenováváte, co všechno dalšího je špatně, a že chemické pleny jsou vlastně jedno. Možná, až bude vaše dcera bojovat s rakovinou, vzpomenete si, kolik času jste ušetřil papírovými plenkami a jak to za to stálo… Chce to myslet, ovčané.

      • Maťa píše:

        Celkom dobrá obhajoba koncernu zo smrťou…. každý rodič ma strach o svoje dieťa, veď nik ho nesplodil na to aby sa hned od jeho prvých dní pozeral na to ako sa v záujme väčšiny ubližuje jeho potomkovi.ale každy má iný názor a hlavne svoju pravdu…
        Čo zaujíma mna….? Očkovacie látky obsahujú hlinik a ortuť čo su vysoko jedovaté v niektorých prípadoch smrteľné látky pre človeka …takže aky je rozdiel zaočkovať úplne zdravè dieťa smrteľnými jedmi od dieťaťa ktorému idu trebárs zúbky či iné menovane vo vašom komente – čo podla mnohých pediatrov nieje dôvod na nezaočkovanie dieťaťa… som rodič a aj keď chcem pre svoje dieťa len to naj tak škodlivý m latkam sa prosto nedá vyhnúť, v dnešnej dobe je chémia prítomná vo všetkom.ale každý robime pre seba ci svojich blízkych všetko najlepšie a v rámci svojich možností.

    • electra píše:

      Myslím si, že táto kritika je trochu zovšeobecnená a v mnohých bodoch nepodložená. A jej hlavným argumentom je, že ak už používame jednu toxickú vec, prečo i nie viac.

      1. Cieľom tohoto článku bolo oboznámiť verejnosť so zložením štandardnej jednorázovej plienky. Každý rodič má právo vedieť, z čoho sa skladá produkt, ktorý používa jeho dieťa. Je to smutné, ak niektorým ľuďom nevadí samotné toxické zloženie plienky či jej (ne)rozložiteľnosť, ale možno sa aspoň zamyslia sa nad tým, že spoločnosť ako Procter&Gamble je na čiernej listine všetkých slušných spoločností bojujúcich za práva ľudí a zvierat za pokusy na zvieratách či kácanie našich lesov, a zakúpia si plienku od inej spoločnosti, napríklad i Kimberly Clark súhlasil používať buničinu z obnoviteľných lesov.
      2. Áno, mnohým z nás záleží na tom, akej spoločnosti dáme svoje peniaze na produkt, či je to spoločnosť s nulovou etikou ako P&G alebo napríklad Ikea, ktorá stiahla všetku svoju drevovýrobu z Číny po žalobách na Čínu za ničenie svetových pralesov.

      3. Pokiaľ ide o plastové výrobky a balenia, akosi ste zovšeobecnili a hodili plast do jednej nádoby, hoci je množstvo druhov plastu s rôznym zložením a rôznymi vlastnosťami.
      4. Dojčenské plastové fľašky boli rozoberané nielen na tejto stránke ale i na mnohých iných, a mám pocit, že keby nebolo stránok ako je táto a prostestov mnohých rodičov, naše deti ešte pokojne popíjajú z fľašiek vyrábaných z polykarbonátu a obsahujúcich „iba“ maličké množstvo škodlivého BPA.
      http://www.bocianiehniezdo.sk/content/tag/bpa/

      5. Pokiaľ ide priamo o jogurty, ktoré ste spomenuli, asi Vás to prekvapí, ale nedávam deťom jogurty, našťastie ich neobľubujú a navyše 90% jogurtov je balených v polystyréne, Nedám dieťaťu do ruky potravinu balenú v polystyréne, a nájsť jogurt balený v PP (napr. väčšina Zott/Jogobella výrobkov je balená v PP), ktorý by aj zjedli, je umenie. Už mám problém nájsť syr, ktorý by nebol balený v 7. Síce je odsúhlasené, že sa do jogurtu nedostane veľké množstvo jedovatých látok z polystyrénu, ale nikde sa nepíše koľko takých potravín balených v polystyréne dieťa zje a koľko sa toho za deň nazbiera.

      6. Asi nekupujete výživy pre svoje dieťa, lebo tie ktoré ja kupujem majú napísané bez pridaného cukru.

      7. Súhlasím s príspevkom Karana, že očkovanie je vec rodiča a treba ho riešiť s rozumom ako všetky lieky. Debata o očkovaní pro a proti je veľmi zložitý problém, ktorý riešia múdrejšie hlavy ako moja, to si riešim iba s vlastným svedomím. Iba by som chcela poukázať na to, že ešte pred dvoma rokmi zaočkovali moje týždenné dieťa proti tetanu (myslím, že to bolo to, nechce sa mi teraz googliť) a minulý rok to očkovanie bolo už zrušené, lebo môj syn ho nedostal.
      Pred 4 rokmi predpísal kožný lekár mojej malej dcérke, ešte nemala ani rok, obyčajné telové mlieko Lipolotio, ktoré obsahovalo triklosan, odmietla som mu ho dať. Nedávno predpísali to isté telové mlieko mojej matke. Už triklosan neobsahuje. A celé desaťročia tam ten triklosan nikomu nevadil. A dalo by sa pokračovať…

      Marie Walleberg (Imse Vimse),Margarita McClure(Swaddlebees), Ivana Filipovičová (Anavy), Marlene Sandberg (Nature Babycare), Grete Schickedanz (Moltex, pôvodne šéfka Quelle), Janet & Colin (Jackson Reece) a mnohí ďalší to sú mami a otcovia, ktorí sa rozhodli urobiť svet lepším pre svoje deti alebo sa snažili nájsť liek pre svoje trpiace dieťa..
      Susie Hewson (Natracare)..
      Je dobré kritizovať, poukazovať, snažiť sa zlepšiť svet, v ktorom budú žiť naše deti. Iste môžeme ho prežiť spokojne i s hlavou v piesku a tváriť sa, že všetko okolo nás je v poriadku tak ako je. Veď vývoj a výskum ide pomaličky dopredu, niekedy tie fľašky s BPA zakážu aj tak.. Veď niekedy zakážu predávanie kozmetiky a čistiacich prostriedkov testovaných na zvieratách… Nuž sú ľudia, ktorým nie je jedno, či sa svet zmení o rok alebo o desať rokov. Na maličkostiach záleží, na každom z nás záleží. Áno, sú ľudia, ktorí si nekúpia vajcia z klietkového chovu, to je tá „drobnosť“, ktorá robí náš svet lepším. Nehovorím, že bez stránok akými je táto by nevynašli koleso, ale pravdepodobne by ho vynašli neskôr.

  2. Pavlína píše:

    Vyzkoušela jsem obojí a musím se přiklonit k tomu,že jednorázové plenky nejsou zkázou lidstva

  3. Lili píše:

    Myslím si, že každý sám zváží, co dát svému dítěti. Můj syn byl do roka v jednorázu, než jsem objevila moderní látkové pleny. Během 4 měsíců jsemnakoupila kompletní výbavu a prodávám jednorázovky. Proč? protože do té dob jsem neměla srovnání. V dnešní době nejsou látkové pleny o vyvařování a žehlení – ale o tom, co je lepší pro dítě, ekologii a z mého pohledu i o módě i designu! A to je proč to dělám 😉 Vodu balenou moje dítěte nemělo, očkování mělo posunuté, jídlo s klasickým bílým cukerem ještě nemělo, od 1 roku s trochou hnědého, pokud bylo potřeba. Jinak jsem kupovala jen německé BIO, kde je to mnohem více kontrolované. Je to o nastavení ordiče, o tom, kolik toho chce pro své dítě udělat a jak se zajímá o to, co je v dnešní době vše možné.

    A po týdnu používání látkových plen mohu s jistotou prohlásit – jednoráz smrdí a hodně. Nezavrhuju ho, občas z nutnosti (cesta autem do chorvatska) apod. použiji, ale jedno je jasné, moje druhé dítě bude v látce a moc se na to těším 🙂

  4. Lucia píše:

    Suhlasim s tym co pisete, hlavne o chemikaliach ako chlor v jednorazovkach ale nerozumiem jednej veci. Pieste ze dieta v jednorazovych plienkach je nalozene v plaste a rope ale ved aj ked pouzivate latkove plienky tak vrchne nohavicky obsahuju plast teda ropu a dieta je nalozene vo svojich vykaloch rovnako.

    • electra píše:

      Mate uplnu pravdu s tymi pulkami a rovnako to plati o vsetkych AIO s pul naterom, su vyrobene z ropy. Su trochu ekologickejsie ako jednorazovky, kedze sa pouzivaju opatovne a su pratelne a dieta to nema priamo na zadku. S mojimi dcerami som vylucne pouzivala vlniaciky ako vrchne nohavicky na spanie, mali sme pulky ako zalohu a obcas v nich behali, ked si to vlniaciky odniesli aj tazsie. Nuz pri tretom dietati som uz aj ja unavena a lenivsia, priznam sa, za prve maly kadeco prepisa, chlapci su trochu problematickejsi a za druhe, uz chcem po polnoci pokojne spat, takze do polnoci ma latkovu plienku a od polnoci, ked sa ide spat ma jednorazovku, bud Moltex alebo DM Babylove Nature. A pri kazdom jedle bol / je prebalovany.

      A samozrejme, ze kazde dieta je nalozene vo svojich vykaloch, plienky su nato aby sa do nich pisalo.. Rozdiel latkove – jednorazovky je i v tom, ze rodicia, ktori pouzivaju latkove plienky maju tendenciu dieta po kazdom popisani prebalit.. koniec koncov ta latka je mokra a citite to. V jednorazovkach nemate to nutkanie a ani to stale nezistujete. Casto po niekolkych hodinach Vas to ‚tukne‘, ze uz moze byt babo dobre nalozene, pripadne pred vychadzkou, pred spanim a podobne. A jediny sposob ako dieta nie je nalozene vo vykaloch je bezplienkova metoda, a nepouzivanie plienok, co je dost vycerpavajuca vec, ale kto sa na nu da, klobuk dolu.

      Problem jednorazoviek je aj ten, ze nie je jednorazovka ako jednorazovka. Tym chcem povedat, ze ak si clovek vyberie Pampersky, ide 2-3 roky financovat spolocnost, ktora robi pokusy na zvieratach (ano, ta tekutina v jednorazovkach bola testovana na zvieratach, ak je tam nejaky parfem ten taktiez), vyraba v problematickej krajine ako je Cina (detska praca, nefair platobne a pracovne podmienky, totalisticky rezim a pod), vyraba plienky z dreva z necertifikovanych lesov (nie , pralesy nam nemozu byt jedno, prave sme priniesli na svet dieta), biely ich chlorom a podobne..

      Takze ano, ak ste chory, unaveny, latkovky sa Vam nesusia, alebo dieta sa odmieta prezliekat, moja najstarsia bola v pohode pri prebalovani, ale s malym je to boj o zivot pri kazdom prezleceni, proste chce robit nieco ine nie prebalovat sa, aby ste ho dvaja drzali a zviazali.. a podobne.. iste sa uchylite k jednorazovkam. Ale nie je to jedno, z coho boli vyrobene, co obsahuju navyse, cim boli bielene…. kto ich vyrobil a kde… Lebo by nam nemalo byt jedno aky svet budujeme pre nase dieta, aj tym, ze komu za tie plienky platime, pripadne komu tymi plienkami ublizime. Kazda trocha pomoze..

      Jednorazove ekoplienky od tohto clanku rozmnozili za posledne roky a je to vdaka rodicom, ktorym nie je jedno, ake plienky kupia svojmu dietatku.

  5. Lucia píše:

    Ano mate uplnu pravdu, len toto mi nebolo celkom jasne ako to myslite, preto som sa opytala. Vdaka vasmu blogu som sa aj ja vela o plienkach a nielen o o nich dozvedela.
    Vas blog je velmi inspirujuci a prajem vam vela sil pri troch detickach aby ste aj nadalej v nom pokracovali. Dakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.