Tretia možnosť: jednorázové ekoplienky

Nechcete používať látkové plienky a zároveň ohrozovať zdravie svojho dieťatka v plastových jednorázovkách? Nuž, je tu tretia možnosť: odbúrateľné ekoplienky. Bavlna to síce nie je, ale aspoň nevystavujete zadoček svojho potomka rope a chlóru. A na rozdiel od klasických „pampersiek“ sa nerozpadajú 500 rokov; gDiapers na svojich stránkach dokonca tvrdí, že jeho jednorázovky možno použiť ako hnojivo do záhrady, kde sa rozpadnú za 50-150 dní či dokonca spláchnuť pokojne v toalete.

Kikko, Moltex, Wiona. V predajniach Drogerie Markt si môžete kúpiť vlastnú DM značku ekoplienok Babylove Nature (predtým sa volali Alana).  V UK su asi najpopulárnejšie Nature Babycare spolu s Moltexkami.  I v Európe sa už rozmnožili značky jednorázových ekoplienok. Všetky majú viac-menej spoločné vlastnosti:

* vyrobené z celulózy a bioplastu (na báze kukuričného škrobu)
* bez chlóru a rakovinotvorného dioxínu, nebielené vôbec alebo bielené kyslíkom
* bez syntetických parfémov
* nevyrobené z plastov
* bez (čiastočne bez) SAP gélu a TBT
* vegan, netestované na zvieratách (áno, tie chemikálie v pamperskách P&G testuje)
* rozložiteľné a kompostovateľné***, na 50%+ zaleží od druhu

(***Poznámka: neverte všetkým obchodom tých 100% rozložiteľnosť, zväčša je rozložiteľný vonkajší obal z kukurice, suché zipsy nie sú a ak majú minimálny gél v jadre i keď len trošku ten rozložiteľný nie je, ich prínosom je skôr lepšia priedušnosť a väčší prínos pre zdravie dieťatka, keďže neobsahujú plasty, dioxín a syntetické parfémy a gél im netečie prúdom)

K videu so splachovacími plienkami gDiapers treba podotknúť toľko, že do záchoda sa splachuje iba samotná plienka tvorená z buničiny a superabsorbentu (polyakrylát sodný). Nohavičky a polyuretánová vložka sú prateľné a používajú sa opakovane. U nás sa nedajú zakúpiť, aj tak by sa však v našich podmienkach splachovanie neodporúčalo. Americké čistiarne odpadových vôd zachytia buničinu a polyakrylát sodný a zlikvidujú ich spolu s čistiarenským kalom, naše čistiarne na takú záťaž nie sú stavané.

ekojednorazovky_us_0 

Prvú odbúrateľnú plienku Natural Baby Supreme predstavila  8. marca 2000  mexická spoločnosť Absormex. Bol to prvý významný historický príspevok Mexika v oblasti rozvoja plienok. Táto plienka bola rozložiteľná i bez vystavenia svetlu či UV žiareniu. Rýchlosť rozkladu na skládke bola 200% rýchlejšia ako konvenčných jednorázových plienok (niekoľko rokov namiesto stáročí).

 

tendercarediapers

 

Jednorázové eko plienky sú vyrobené zväčša z prirodzených, plne odbúrateľných materiálov, všetky samozrejme bez použitia chlóru. V Spojených štátoch popri gDiapers k známym značkám patria: Seventh Generation, Nature Boy & Girl, Tushies, Nature Babycare, TenderCarePlus a ďalšie.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.