Slnko, dážď a nuda alebo o kreslení

Viete čo je najlepší darček pod stromček pre celú rodinu s deťmi? Tlačiareň. Je to neskutočne užitočná vec na zaháňanie nudy. Dokonca nepotrebujete ani počítač, mnohé dnešné tlačiarne dokážu tlačiť i z mobilu.

Keď sme pred rokom kupovali našu Samsung tlačiareň to sme ešte netušili, že jej hlavnou funkciou bude tlačiť vymaľovánky.

P1030998b

Každé obdobie má svoje nudné dni pre deti, či už je to ostré slnko alebo dlhé dažďové popoludnia. Nie je zlé, ak sa deti občas nudia a vystačia si sami, netreba im vždy vnucovať kreatívnu činnosť, aby sme sa ich „zbavili“. Ale keď už naozaj neviete čo s nimi, pozeranie filmov či stavebnice ich omrzeli, je skvelé mať doma v zásobe hračky proti nude.

Vymaľovánky

Moje deti dokáže kreslenie naozaj zaujať nadlho, či už chcú vytlačiť ovocie a zeleninu, aby si papieriky vyfarbili, vystrihli a strčili do hrncov (hlavne moja trojročná dcérka sa neskutočne rada hrá na varenie, každé druhé ráno dostanem raňajky k počítaču či už s vystrihnutými obrázkami alebo plastovými potravinami), alebo sú to zvieratká.

Alebo postavičky z rozprávky. Väčšinou majú špeciálne požiadavky, napríklad, že chcú malú myšku či káčatko z Toma a Jerryho (ešte dobre, že všetky Disney kačičky vyzerajú podobne) alebo čiernovlasú Šmolinku Vexy (nuž, aj to som sa musela naučiť, ako sa volá).

Disney na tom je asi najlepšie, ak chcete nájsť baby Disney princezné, alebo Tianu výlučne „s listovými šatami“

P1030987b

P1040099b

Moja dvojročná dcérka pol roka pozerala iba Gummi bears, Gumkáčov, tak sme tlačili všetky postavičky. Takže tam sa naučila čo je katapult a vždy sa hrala na Iktorna a katapultovala sestrin hrad z lega. Nuž, aj herci vždy tvrdia, že záporné postavičky hrať je zábavnejšie. Moja mladšia má trochu zvláštny vkus, aj poníkov má radšej staršiu sériu z 80. rokov, ktorá je podľa mňa zlatšia a menej „vyčačkaná“.

P1040101b

Aj Nick Jr je na tom dosť dobre, moja päťročná dcérka je veľkým fanúšikom Dory a prasiatka Peppu. Horšie je na tom ovečka Shaun, ak chcú deti špeciálne postavičky. Všetky tri moje deti to ohromne radi pozerajú. Jedna z mála rozprávok, ktoré si pozrie aj môj dvojročný syn – ten je na rozprávky strašne prieberčivý v poslednom čase. Ešte síce nehovorí, ale zato kričať „nie“ na monitor to vie. Našťastie som objavila, že seriál natočili aj o malej ovečke Timmy a v nej je plno detských postavičiek zvieratiek na vytlačenie.

Ak smiem odporúčať pastelky, tak rozhodne si vyskúšajte Koh-i-noor trojhranné pastelky Triocolor, sú také hrubšie, mäkučké, ľahko sa s tým kreslí malým deťom, Naozaj dobre vidno tú farbu na papieri. Dostať ich v každom druhom supermarkete, pokiaľ viem.

pastelky-koh-i-noor-triocolor-24-kusu

P1040145b

Fixky nemám až tak rada pre tak malé deti, oni to ešte stále preháňajú s farbou a potom je ten papier premočený a fľaky na stole či podlahe. A to ešte musím dozerať, aby to boli prateľné a nepáchnuce fixky a nebalené v PVC obaloch, z ktorých slizkého dotyku ma vždy strasie…

Väčšinu obrázkov, čo si dievčatá vymaľujú i vystrihnú. My sme začínali strihaním časopisov, nenapadlo ma kúpiť vtedy umelohmotné nožničky na papier, tak sme sa učili „normálnymi“, že striháme iba časopisy a nie knižky či plyšákov. Ale odkedy si moja najstaršia pokúsila ostrihať nechty na nohách a prišli sme k úrazu, tak už nožničky nemávame v detskej izbe osamote. Raz ráno som dokonca našla obrovské chumáče vlasov, človeka zamrazí, hneď ma napadli všetky choroby, ktoré spôsobujú vypadávanie vlasov. Napokon som z nej vytiahla, že mala zachuchvalcovanú gumičku v noci vo vlasoch a tak si ich ostrihla…

Kriedy, kriedy, kriedy

P1040094b

P1040091b

Samozrejmosť, ktorú by ste mali mať doma hneď ako dieťatko prestane jesť pastelky. Ale akosi aj môj dvojročný chápe, že nie sú na jedenie. Kúpte si bezprašné, nie tie klasické koh-i-noor, ktoré sme mávali v škole a polovička učiteľov mala na ne alergiu. Chúďa deti v prvých laviciach, mali by ich zakázať. Pravda, už dávno som nebola v škole, možno ich už zakázali? Školstvo je vždy tak pozadu. Ale ešte stále ich predávajú, žiaľ. Takže, bezprašné kriedy existujú, napríklad Jovi dostať v každom papiernictve, ak nie, nech Vám ich objednajú, majú určite na veľkoskladoch. Ja som ich prinútila objednať mi farebné, mali iba biele. Kúpte veľké balenie, deti ich radi spotrebujú. Nuž a láme sa to, krieda.. Ale skvelá vec, zábavná, niekde na tieni. Deti síce budú umazané, šaty asi strčíte rovno do práčky, ale kriedy sú prateľné. Ak nezoženiete JOVI, alebo sú papiernictvo či supermarket v nedohľadne, tak online predávajú SES Creative, tiež majú bezprašnú kriedu, pravda vyjde Vás to drahšie. Iné značky neviem, ale iste existujú.

P1040102b

Kto nemá doma holky a nerozozná povinne princezné podľa šiat..
Jasmina, Anna, Elsa, Rapunzel, Ruženka, stôl (neviem prečo), Popoluška, Tiana

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.