Smaltované panvice v mini teste

Snažim sa kúpiť smaltovanú panvicu alebo wok, nemusia byť vyslovene nepriľnavé, iba „ten typ hrnca“ na varenie nám akosi chýba. A narazila som na menší poradenský test na rakúskych stránkach, ktorý ma zaujal. Tu je jeho voľný preklad.

V roku 2014 publikovala stránka NDR.de článok o smaltovaných panviciach. Tri z nich otestoval televízny kuchár Tarik Rose:
Karl Krüger za 10,91 Euro
Riess za 35 Euro
Le Creuset za 97,30 Euro

Ako sa píše v článku, smalt je v poslednom čase opäť populárny, na pečenie síce treba trochu viac oleja, ale dnešný smalt sa tak ľahko nepoškriabe a hneď nelepí.

Čo je vlastne smalt

Smalt je ochranná vrstva podobná sklu, ktorá sa nanáša za 850 stupňov na železné alebo iné kovové povrchy. Je zložený prevažne z oxidov kovov. Aby sa zlepšila odolnosť voči nárazu, nepriľnavosť a trvanlivosť, primiešava sa kobalt, lítium alebo zlúčeniny niklu.
Výhody smaltovaných panvíc a riadu vyrobených zo skloviny:
trvanlivosť
odolnosť voči poškriabaniu
odolnosť voči 450 stupňom tepla
robustný hladký povrch
Nevýhoda
nie je nepriľnavý, ale lepivosť je redukovaná

Nakoľko je povrch neškodný

To, či sa ťažké kovy kobalt, lítium alebo zlúčeniny niklu vylučujú do potravy v priebehu pečenia skúmal Chemický a Veterinárny ústav Baden-Württemberg. Personál simuloval situáciu typickú na varenie, prípravu kyslých potravín, ako sú víno, paradajky v smaltovanom riade. Zo 7 skúmaných panvíc u jednej bola prekročená smerná hodnota stonásobne, škodlivý antimón desaťnásobne.

Panvice Karl Kruger a Riess boli v poriadku. Model od LeCreuset prekročil jemne cieľové hodnoty lítia. Avšak lítium nie je klasifikované ako nebezpečná látka a podľa toxikológov nie je panvica zdraviu škodlivá.

Pohodlné držanie

Televíznemu kuchárovi vadila ostrá rukoväť u Riess panvice. Model Le Creuset mu bol príliš ťažký na zemiaky. Za najpohodlnejší model pokladal panvicu od Karl Krugera

Nerovnomerné rozloženie tepla

Pri modeloch Riess a Karl Kruger sa teplota odchyľuje až o 70 stupňov medzi okrajom a stredom. Pri panvici Le Creuset bol rozdiel menší ako 10 stupňov.

Pečenie steakov a ryby

Vo všetkých panviciach sa kuchárovi dobre varilo, najlepší výsledok podľa neho dosiahla panvica Le Creuset, ale ani ostatné panvice nepiekli zle.

Stabilita tvaru dna panvice

Stabilita panvice závisí od hrúbky a spracovania materiálu. U panvice Karla Kruger sa vydúvalo dno, panvice Riess a Le Creuset zostali stabilné.

Lepenie potravy

Pri panviciach Karl Kruger a Riess zostávali prilepené zvyšky pečeného steaku a rýb. Zvyšky sa dali odstrániť iba čistiacim prostriedkom, od ktorého televízny kuchár odrádza. Radí zvyšky odstraňovať papierom. Na panvici Le Creuset nezostalo nič pripečené.

Záver: Drahá panvica obišla najlepšie

V praxi pokladá televízny kuchár smaltovanú panvicu od Le Creuset za najlepšiu. Cenovo výhodnejšiu Karl Kruger panvicu odporúča pre amatérskych kuchárov, ktorý pečú iba veľmi zriedkavo. Pri smaltovanej panvici Riess vadila kuchárovi ostrá rukoväť.

14 Responses to Smaltované panvice v mini teste

  1. Hmmm píše:

    Takže takto, akurát takýto článok 🙂 , práve zvažujem tie smaltové panvice. Veľmi by ma zaujímalo, aký je rozdiel medzi pripaľovaním na smaltových panviciach a v „keramických“ panviciach, ale to proste musím vyskúšať alebo sa podelí o skúsenosť niekto kto vie porovnávať. Lebo tie keramické pripekajú a keď ich porovnám so smaltovým hrncom, tak sa mi nezdá, že by to bolo horšie, ak niečo prihorí, tak to dám odmočiť a pekne sa to vyčistí, čo u keramických nie vždy ide.
    Dosť ma odrádza to, že sa pri výrobe používa ten kobalt a nikel. Nie je potom fakt lepšia už nerezová panvica ? Lenže čo sa zase používa pri ich výrobe, že. A asi to veľmi záleží od výrobcu a dostať sa až k takým info ako sú ich výrobné procesy, keď majú problém častokrát napísať základný popis asi nebude easy…

    • electra píše:

      Nerez je železná zliatina, obsahuje vždy chróm (odolnosť voči hrdzaveniu) a sedem ďalších kovov, ktoré sú už potom receptom toho ktorého výrobcu. Väčšina nerezu je 18/10, majú to na spodnej časti napísané. To znamená 18% chrómu, 10% niklu a 72% ocele. Jeden z najznámejších výrobcov v nerezu v Európe je asi nemecký Cromargan® . Existuje aj iný pomer, to sú také špeciálne potom, napr. pre námorníctvo.
      Chróm a nikel môžu reagovať s potravou, aj keď mierne, preto sa hovorí, nikdy kyslé jedlá (paradajka víno ocot). vždy vymočiť a nikdy nie soľ priamo na panvicu ale už do vriacej vody. Obetujte jednu lyžicu starú nerezovú a nechajte ju niekoľko dní v pohári so soľou, uvidíte ako ju vyžerie.
      Liatina a vypálený riad neobsahujú nikel a chróm, preto môžu hrdzavieť.
      Z tých smaltových hrncov asi kúpim 3 belis hrnce top design blue line, chcela som sklenenú pokrievku, ale nie kovové ale smaltové rukoväte a mám slabosť na modrú.
      smaltovane-nadobi-sfinx.cz/smaltovane-nadobi-top-design/5/prvni/
      Ten wok ešte zvažujem a teraz mi deti skáču po hlave, neviem sa sústrediť na písanie 🙂

    • Hmmm píše:

      Zhodou okolností som natrafil v nákupnom centre na obchod, kde som našiel smaltové riady značky Belis. Zvažujem túto panvicu, čo myslíte ? 🙂 mall.sk/kuchynske-panvice/belis-sfinx-smaltovana-panev-s-poklici-bse-26-cm

      Ďalej na stránke toho obchodu je ich vianočný leták a zaujal ma tam kuchynský riad – luxusný medený riad, leták tu: facebook.com/1536845469956931/photos/pcb.1596535667321244/1596535483987929/?type=3&theater

      Čo si myslíte o tom medenom riade ?

      Ten Belis modrý smalt zvažujem, že kúpim tú panvicu a aj zo dva hrnce.

      • electra píše:

        Neviem co viete o medi, ale med je makka a ak nema povrchovu upravu, tak sa doskriabe
        med je dost reaktivna, na vzduchu oxiduje, to uz vedeli ludia predtym ako zacali pouzivat zelezo, preto ju nepouzivali v zbraniach ako cistu ale ako zliatinu s cinom (bronz), ucili sme sa to v skole a ja este aj na vyske.. ked si precitam https://sk.wikipedia.org/wiki/Me%C4%8F#Toxicita tak nie je podla mna vobec vhodna na riad, neviem si predstavit preco to vlastne predavaju ako “ medeny riad “
        Kedysi tusim drotari opravovali hrnce s medenymi drotmi, proste roztavil medeny drot a upchal dieru, ale to nie je prave certifikat vhodnosti.
        Ked si pozrieme ten riad na orione, tak vidime, ze vobec nie je medeny, iba zvonka a pravdepodobne aj to je upravene niecim, inac by to vyzeralo za zopar mesiacov takto
        http://static.squarespace.com/static/50a464b1e4b06eecde87c1c6/5125745fe4b001d57f7b2654/51257561e4b0d69820155dc7/1361409389731/il_fullxfull.403866055_hdxc.jpg
        vnutri je to nerez, to aj hovoria
        Je to jednoduche, med je makka a ak to nema nejaku povrchovu upravu tak sa to velmi lahko doskriabe
        Ak ma povrchovu upravu tak to nevydrzi donekonecna a aj tak sa to doskrabe
        a naco mat toxicky kov na riade aj ked z vonku?
        Preco nepredavaju luxusny uranovy riad, pekne by svietil v noci, marie curie certificated

      • Hmmm píše:

        No o medi v riade som nevedel nič a ani sa mi to nejak nepozdávalo, avšak zaujalo ma to v tom letáku, keď to ešte nazvali „luxusný“ , takže iba marketingoví trik..

        A ten Belis, čo poviete, OK, či KO ? 🙂

      • electra píše:

        ide o to, ci sa na nom da opiect cibula bez pripecenia.. ak nie, tak je to iba hrniec na polievku.
        kvalitou by sa mi pacil, aj reklamou smaltovane-nadobi-sfinx.cz/eshop/277-panev-bse-prumer-24-cm-s-odnimatelnym-drevenym-drzadlem-sila-plechu-2-mm.html
        ale potrebovala by som niekoho, kto ho pouzil naozaj a odpovedal mi na prvu otazku.

  2. Mataxa píše:

    Ja som si uz na základe vásho predchádzajúceho clánku kúpila polievkový hrniec Belis (Eco ceramic s povrchom Symbio). Je fakt dobrý, žiadny lacný plecháč, aj keď nie je nepriľnavý, ale to mi fakt nevadí (po skúsenostiach s tým, ako krátko vydrží byť nepriľnavá keramika).
    Chcem si teda objednať celú sadu, ale pred tým sa ich asi predsalen opýtam na to lítium a nikel…

    • Mataxa píše:

      Tak tu je odpoved od Belisu na otázku k pouzitiu tazkých kovov a ich prípadnému prieniku do potravy:

      Dobrý den,

      děkuji za Váš nákup našeho nádobí a za Váš dotaz.

      Předně musím říct, že jako výrobci v České republice jsme vázáni zákony České republiky a Evropské unie, která jakékoliv použití těžkých kovů při výrobě smaltů, které jsou určeny pro styk s potravinami důrazně zakazuje (tedy smaltů použitý uvnitř hrnců či na pokličkách). K tomu vydáváme prohlášení o shodě viz příloha. Každý ze smaltů užitý uvnitř výrobku je testován Zkušebním ústavem lehkého průmyslu a pokud zašlete specifikaci smaltu, u kterého certifikát chcete předložit, mohu Vám ho zaslat.

      U některých smaltů (např. červený) je použito kadmiové barvítko. Tyto smalty však nepoužíváme pro vnitřky hrnců či poklice, tedy na místech, kde při běžném používání mohou přijít do styku s potravinami.

      • electra píše:

        Vdaka za prispevok a vyskum 🙂

      • Hmmm píše:

        Ďakujem za veľmi užitočné info, ja zvažujem kúpu Belis modrého smaltu, najprv panvice, máte už niečo podobné od nich ?

      • electra píše:

        Podla wikipedie sa pouziva kadmium ako cerveny, oranzovy a zlty pigment:“Kadmium vyskytuje ako minoritná zložka vo väčšine zinkových rúd a je vedľajším produktom výroby zinku. Kadmium sa používalo dlhšiu dobu ako proti korózii odolné pokovovanie na oceli, a zlúčeniny kadmia sa používajú ako červené, oranžové a žlté pigmenty, na farbenie skla a stabilizáciu plastu.“ (moj amatersky preklad z wiki)

        Ked teraz tak uvazujem, dtest robil Test silikonovych foriem 2005
        https://www.dtest.sk/clanek-570/test-silikonovych-forem-2005
        Oranzova tescoma forma mala vysoky obsah olova (az 98,5mg/kg dali ju stiahnut z trhu, v druhej vzorke nasli 51,7mg/kg)
        Je to hlupe, ze silikon farbia, v kazdom pripade, vyrobcovia nesmu pouzivat farbiace prostriedky, ktorych zakladom su zluceniny antimonu, arzenu, kadmia, olova, ortuti a selenu. U ostatných testovaných nasli menej ako 0,4mg/kg..
        Neviem preco si vyrobcovia myslia, ze aby nam vnutili silikon musi byt farbeny.. Niekedy sa musim prinutit dopisat clanok o silikone.
        V kazdom pripade, viem preco nemam farbeny riad.. a silikon hlavne.. 😀

  3. Jozef píše:

    Dobry den. Dakujem vam za vase prispevky, ktore mi ulahcili vyber panvice a nakoniec som si kupil ocelovu francuzsku.
    Pisali ste, ze ju po pouziti vymastite lanovym olejom, ktory odporucaju aj na inych strankach. No docital som sa, ze panensky za studena lisovany sa zacne kazit uz po niekolkych tyzdnoch skladovany aj v chladnicke. Medzi najlacnejsie lanovy olej tiez nepatri a pouzit pokazeny, tak to by som nerobil to uz asi radasej obycajny slnecnicovy.Ake s tym mate skusenosti a aku alternativu by ste mohli doporucit? za odpoved dakujem a prajem vela energie pri dalsich prispevkoch.Jozef

    • electra píše:

      Dobry den, neviem kde ste to citali, ale rozhodne nemastim ziadnu panvicu lanovym olejom, mozno to niekde odporucaju.. My sme vypalovali panvice tak ako to bolo predpisane na tej-ktorej, proste sme sa drzali toho, co odporuca vyrobca. A ak si spominam, nicim specialnym, iba olejom, najskor slnecnicovym, ktory pouzivame bezne.

  4. Anonym píše:

    pani ,,electra“ ste úžasná, už po niekoľkýkrát sa vraciam k Vaším článkom a komentom, prosím pokračujte v tom ďalej, veľmi pekne Vám za to ďakujem

Napísať odpoveď pre Mataxa Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.