Hlina vs kov, keramika vs nerez alebo radšej smalt? Aký druh riadu by ste si vybrali?

Na výbere riadu do kuchyne záleží. Hlavne ak čiastočky riadu reagujú s potravou a končia v našom žalúdku. Dlho som hľadala zoznam, čo sa pokladá za najlepšiu alternatívu riadu. Nenašla som úplne presne to, čo by som chcela. Mám pocit, že „top 10“ neexistuje. Je iba viac alternatív materiálov a každý je vhodný na iný druh varenia. Problém je i to, že väčšina zoznamov nie je vždy objektívna, pretože zoznam často písala osoba, ktorá ten-ktorý produkt predáva. Tu je menší prehľad najznámejších materiálov, pravdepodobne nie dokonalý, ale snažím sa. Myslím však, že každý si nájde 2-3 druhy riadu, ktoré mu vyhovujú najlepšie.

Ja som žiaľ vyrástla na palacinkách vyrobených na vypálenom hliníku, koláčoch vyrábaných v hliníkových formičkách a prastarých teflónových panviciach. A ak pripočítam k tomu zobúdzanie sa a zaspávanie na zápach tatkovej cigarety a sústavne antibiotiká na choré priedušky, tak nie som práve kandidát na zdravú starobu. Desí ma to občas, a nechcem urobiť podobnú chybu ako moji rodičia, ktorí nikdy nepochybovali o materiály kúpenom v obchode. Preto pochybujem, čítam, pýtam a hľadám to najlepšie pre svoje deti. Toto nie je top 10, ale zoznam alternatív.

Väčšina odborníkov sa zhoduje v tom, že variť v klasických materiáloch je najzdravšie: sklo, drevo či hlina nereagujú s potravou a ak sú vyrobené podľa pravidiel bez toxických prísad, tak je to vždy tá najlepšia voľba. Pri varení v kovovom riade treba vždy počítať s tým, že kov je mierne reaktívny a vždy budeme mať nejaké tie čiastočky v jedle.

Sklo je a vždy bolo všestranné a cenovo dostupné. Vždy ho treba uprednostniť, ak sa dá, pri varení, pečení, uchovávaní potravín. Európske borosilikátové sklo je všade na svete pokladané za vôbec najkvalitnejšie a najodolnejšie. Ešte aj Američania nám ho závidia. Nezabúdať na opatrnosť a kontrolovať obsah kadmia a olova, ktoré sa môže vyskytovať nielen v starom skle. Najznámejšie varné sklo predávané u nás je značky Simax. Vyrába ho česká spoločnosť Kavalierglass a.s. Produkty sú testované na obsah kadmia a olova a sú dostupné v mnohých kamenných predajniach i e-shopoch.

Untitled-2

Simax. Testovaný na obsah olova a kadmia.

Doteraz sa tvrdilo, že ak chcete praktickú fľašu na cesty, vyberte si plast alebo kov. Malá dánska spoločnosť Retap sa rozhodla tento názor zmeniť svojou mimoriadne odolnou sklenenou fľaškou. (Poznámka: Snaha sa cení, ale je ich trochu nepraktické používať, šmýkajú sa a návlečky sa ťažko navliekajú. Tak menšie verzie (ja mám jednu 3ml) na občasné použitie. Pri deťoch a každodennom použití by som radšej zostala u plastu alebo kovu. )

behind-the-glass-941x519_1

Retap fľaška. Na cesty i do prírody. Silné borosilikátové sklo vyrobené v Európe.

Drevené lyžice, varešky.. skromný riad, ktorý nereaguje s potravinami, všestranný a efektívny.

Papier je v niektorých aplikáciách efektívny. Vždy treba uprednostniť chlórom nebielený papier. Tu však začína byť problém s povrchom, vieme čím je potiahnutý papier na pečenie?

HLINA, KERAMIKA, KAMENINA

Kamenina a keramika sú vyrobené z hliny, bez ťažkých kovov a syntetických polymérov. Hlina má jednu výhodu, podobne ako sklo nereaguje s potravinami.

Hlinený riad potrebuje nižšiu teplotu varenia, pomalšie rozptyľuje teplo a rovnomernejšie ako kov. Pomalé a jemné varenie sa prenáša do potravín a šetrí živiny. A ešte sa uvádza jedno veľké plus – hlina neutralizuje kyslosť a tak prirodzeným spôsobom vyťaží sladkosť z potravín. To je zrejmé hlavne pri varení s kyslými zložkami. Vraj sa to dá jednoducho otestovať, ak máte samozrejme k dispozícii hlinený hrniec, skúste si uvariť jednu paradajkovú polievku v kovovom a jednu v hlinenom hrnci.

Nevýhodou je, že hlinený riad je ťažší ako kov a menej trvanlivý, pri nesprávnej manipulácii sa rožštiepi. Pre polievky a dusené pokrmy je však ideálny. Keramika vypálená na vyššej teplote je odolnejšia a univerzálnejšia, a odoláva náhlym zmenám teplôt. Keďže je však potiahnutá glazúrou, hlina pod glazúrou nebude znižovať kyslosť jedál.

Tradičná keramika je najčastejšie dostupná ako bežný kuchynský riad.. polievková misa, váza, hrnčeky, a ľahko sa poškodí. V súčasnosti existuje už nová, vysokými teplotami vypálená keramika, ktorá je v porovnaní s konvenčnými keramickými a kameninovými hrncami veľmi odolná a niektorí výrobcovia poskytujú na ňu garanciu v trvaní 50 rokov. K dispozícii sú hrnce, panvice a nádoby na pečenie, ktoré môžu ísť z mrazničky do rúry.

_beranek-dvoudilny-maly83

Takéto asi niečo nájdete u maminy alebo babičky. Pravda, neviem či stará verzia zodpovedá novej kvalitou a nezávadnosťou a možno by sa oplatilo kúpiť si novú. Keramika Krumvíř.

Hlinené hrnce, vyzerá to ako návrat do praveku. Napriek tomu nielen v USA začína byť hlinený riad populárny. Chodenie na boso a vylihovanie v tráve je relaxujúce a s trochou hliny sa dá vytiahnuť jed po včelom bodnutí. Preto sa nedivme, že blahodárne účinky hliny a návrat k pôde majú svojich priaznivcov.

Problém s USA populárnou značkou Xtrema mám ten, že je vyrábaná v Číne a ktovie, kde dolovali tú hlinu. Pravda, pravdepodobne to testujú na olovo a kadmium, ale aj tak.

4.5_skillet_non_stick

100% keramická panvica.. nielen povrch

Ak chceme nájsť niečo bližšie o hlinených a keramických hrncoch na internete je lepšie nepoužiť názov „keramický“, lebo skončíme s hromadou nepriľnavých keramických panvíc a hrncov. Čo nie je skutočná keramika, ale iba povrch.

Pozrime sa teda na skutočnú keramiku.
(Snažila som sa, aby ste sa pri kliknutí na obrázok sa dostali na stránky výrobcu alebo aspoň predajcu.)

1. Hlinený riad nájdete najskôr pod názvom rímsky hrniec (bez glazúry, s glazúrou). O jeho výhodách a používaní je na internete niekoľko zaujímavých článkov i s návodom na použitie.

http://www.pecmaniak.iedcom.eu/2015/02/rimsky-hrniec-a-ine-keramicke-nadoby/

Pravda, v našom hektickom svete nie každý má trpezlivosť na opatrné zaobchádzanie a namáčanie podobného hrnca, ale cenu majú veľmi prijateľnú, ak sa náhodou niekto rozhodne im dať šancu. Hlavne ľudia so zdravotnými problémami možno zvážia túto možnosť.

rimsky_hrniec_6l1

Rímsky hrniec Pásztorovcov. Z neglazovanej hliny

rimsky-hrniec-gulas-300x300

Rímsky hrniec Vitos na guláš, tiež vyrábaný v EU.

rimsky-hrnec-pataki-na-rybu-39-x-20-x-20-cm-5-litr-0.jpg.big

Pekáč na rybu. Pataki kerámia. Vyrobené v Maďarsku.

2. Bežnejšie a známejšie sú keramické hrnce z glazúrovanej keramiky, nazývané i sedliacke hrnce. Sú vyrobené z hliny a sú nereaktívne, absorbujú teplo dobre a varia rovnomerne. Dnes sú žiaruvzdorné, vhodné na plynový i elektrický sporák, sklokeramickú dosku, do rúry i mikrovlnky, do chladničky i umývačky, odolné voči poškrabaniu, pokrievka má zvyčajne otvor na únik pary.

Narazila som  na tento zaujímavý článok.

„Co se v keramickém hrnci dá vařit?
Odpověď je snadná – prakticky všechno. Od polévek, jako jsou bramboračka, houbová, fazolová či čočková, přes rýži, zeleninu, různé guláše až po kusy masa pečená vcelku. Keramické nádobí je vhodné obzvlášť pro druhy masa, která vyžadují delší čas na přípravu, jako je zvěřina či hovězí, anebo na luštěniny jako fazole či čočka…“

„Proč se keramické hrnce vrací do obliby?
I zde je odpověď nasnadě. Žádným z novější kuchyňských vynálezů je nelze plně nahradit. Díky inovativní technologii jsou hrnce pozoruhodně pevné, můžete je použít na přímý zdroj tepla z keramické desky, plynového či elektrického sporáku, grilu, elektrické trouby či mikrovlnky, ale můžete je vzít i do přírody a vařit v nich na otevřeném ohni (víc se dětem nezavděčíte během pikniku). Vaříte v nich dietně, bez přidání tuku a navíc keramické nádobí má výborné akumulační schopnosti…“

111639

Našla som na Orione hrnce, ale na otázku, kde sú vyrobené som dostala očakávanú odpoveď – v Ázii. Škoda, vyzerajú chutne.. Číňania sa asi naučili po česky, lebo sa zdá, že niektoré hrnce majú nápis Levandule.

ceramic-casserole

Peterhof keramika. Napriek ruskému názvu a rakúskemu výrobcovi sú produkty vyrábané v Číne.

Nájsť obyčajný keramický hrniec na polievku vyrobený v Európe nie je až také ľahké. Skôr sa nájdu zapekacie misy a formy na pečenie.

Ak hľadáte niečo veľmi špeciálne a odolné, u nás je dostupná veľmi kvalitná Emile Henry keramika, je vyrábana vo Francúzsku, z francúzskej hliny a ílu, ale má to aj bolestivú francúzsku cenu a pri pohľade na niektoré kúsky človeku zovrie srdce, že si ich nemôže dovoliť.

4553_1

Emile Henry

A nájdete aj niekoľko recenzií
http://delikatesy.etrend.sk/kuchyne-vybavenie/keramicky-hrniec-je-univerzalne-kuchynske-naradie-9734

My máme doma chutné hrnčeky na čaj vhodné i na sporák. Hľadala som niečo väčšieho typu, keďže vyrábať čaj do tých „klasických“ je plytvanie a väčšinou nestačí. Ale na uvarenie polievky sú primalé. Sú českej značky Thun, hrnce však nemajú. Dostať ich v predajňach Tescoma. Pozor na čínske kópie značky Banquet, čo som našla v domácich potrebách, sú úplne identické tým nefarbeným Thun verziám, aj keď majú mať nálepku Banquet. Thun ma na spodnej časti vyznačené logo. Vždy chcite od keramiky, aby mala na spodnej časti logo a miesto výroby!

vdek-8600600

Hrnček značky Thun vhodný na sporák.

De Silva keramika vyrábaná s najväčšou pravdepodobnosťou v Taliansku, podľa informácií tu (ich domovská stranka nefunguje, ale u Talianov a Španielov je to „normálne“, a to ich vôbec neohováram). Hrnce u nás nedostať našla som iba malú panvičku a niekoľko zapekacích mís.

D 86035

Tosca panvička od talianskeho výrobcu da Silva.

Známa česká Krumvíř keramika má tiež skôr nádoby na zapekanie a pečenie.

_babovka-stredni81

Krumvíř bábovka

Obrázok má linku na Krumvíř eshop, ale nájde sa viac eshopov, čo predáva túto značku
http://www.panvice.sk/zapekacie-keramicke-formy/

Tvrdí sa, že 100% keramické nože sú nereaktívne a ostrejšie 15-krát dlhšie ako bežné oceľové nože.

3. Kamenina je vynikajúca na dlhšie pečenie. Je menej odolná ako keramika, ale pokiaľ ide o chuť jedla vraj nemá páru.

Výrobky z kameniny nie sú také bežné, najznámejšie nádoby z kameniny vyrába už spomínaná spoločnosť Krumvíř.

kamenina

Kamenina Krumvíř.

Niekoľko pekných výrobkov nájdete aj na
http://www.pottery.sk/keramika/kamenina.html

Kameninové nádoby na víno
http://www.pkz-keramika.cz/produkty-kameninove-nadoby-na-vino.html

POZOR:
1. Starožitné, staré keramické alebo kameninové hrnce môžu obsahovať olovo.
2. Odkiaľ pochádza hlina? Nebola pôda kontaminovaná toxickým odpadom?
3. Riad (a tzv. keramické panvice) s nepriľnavým keramickým povrchom nie je skutočne keramický patriaci do tejto kategórie, je to náter na kove. Patrí k nepriľnavým povrchom, viď nižšie.

4. Smaltovaný riad, nazývaný aj enamel, email, sklovina, glazúra, porcelánová keramika… je tavený sklenený povrch pokrývajúci liatinu alebo kov. Najčastejšie pod povrchom je oceľ – zliatina železa, uhlíka a ďalších prvkov, ktoré zlepšujú jej vlastnosti. Je pevná, tvrdá, odolná proti vysokým teplotám. Má o niečo horšiu tepelnú vodivosť ako hliník či meď, ale tento nedostatok je odstránený povrchom – smaltom. Smaltovaný riad nepatrí výslovene do kategórie keramického riadu, niekto ho uvádza medzi kovovým riadom. Podľa mňa je to taký hybrid. Smaltované hrnce má asi každý doma na polievky, omáčky, cestoviny, zemiaky a podobne, keďže sú bežne dostupné v obchodom a majú pomerne prijateľnú cenu. Pri správnej starostlivosti smaltovaný riad môže vydržať pomerne dlho.

Lacný, tenko vrstvený smaltovaný riad sa však ľahko štiepi a budete vystavený reaktívnej kontaminácii potravín ťažkými kovmi a fragmentami glazúry. Žiaľ, dnes sú supermarkety plné takéhoto ázijského riadu, ktorého povrch po 2-3 rokoch odíde.

V mnohých e-shopoch nájdete smaltovaný riad Metalac. Predajcov si vygooglite niekoľko. Je to srbská značka, ale či svoje produkty aj vyrábajú v Srbsku, to som nezistila z ich prehnane  preobrázkovanej stránky.

malý-kastrol-tráva

Srbský smalt Metalac

Rakúsky Reisz smalt, ale tiež neviem, či sa naozaj vyrába v Rakúsku.

emaille-kochtopf-31l

Rakúsky Reisz smalt

Najznámejším výrobcom českého smaltovaného riadu vyrábaného v Čechách je firma Belis. Produkuje značky Sfinx a Belis. Na ich stránkach nájdete aj zoznam predajcov.

Ich riad má rôznu hrúbku plechu (1mm, 1.2mm, 2mm) a rôzny smaltovaný povrch (granit alebo Symbio), ktorý si nezaškodí prečítať pri výbere.

201307161201281941399271

Rada Daisy s veľmi odolným smaltom, modro-šedým granitom.

Väčšina riadu má tzv. povrch Symbio:
„Symbio“ je povrchem, který byl po dlouhá léta vyvíjen špičkovým technickým týmem firmy BELIS.
Uvnitř tohoto nádobí je aplikován unikátní povrch Symbio, jež je kombinací smaltovaného a keramického povrchu. Symbio díky tomuto propojení získává jedinečné vlastnosti, jakými jsou zejména: běžným užíváním nezničitelný, extrémně odolný proti mechanickému poškození, vhodný pro všechny druhy vařičů, snadno čistitelný a mnohé další…

201307161204081918376770

Rada Elegance s povrchom Symbio

smaltbelis

Chutné detské hrnčeky

linka na domáce potreby, dostupnosť v kamennej predajni pri výrobku

http://www.a-z.sk/

Pozor, Belis panvice majú dva druhy povrchov:
– Elegance a Bio majú smalto-keramický povrch Symbio, ktorý nie je nepriľnavý, ale je veľmi odolný proti mechanickému poškodeniu a vhodný na všetky  typy varičov.
– Panvice Lux a Gold majú nepriľnavý teflónový povrch firmy DuPont a ten sa rozhodne neráta k nezávadnosti keramického riadu.

Pozrite si aj

http://ceskysmalt.cz/

KOVOVÝ RIAD

Kovový riad na rozdiel od keramiky vždy mierne reaguje s potravou. Zjednodušene povedané, ak uvaríte polievku v liatinovom alebo nerezovom hrnci, je šanca, že v polievke bude trochu železa. Ja som sa pokúšala nájsť niečo o otrave železom, ale pri otrave železom sa jedná o prehnanú jednorázovú dávku železa. O postupnej otrave železom som nenašla nejaké poplašné správy, pravdepodobne preto, lebo železo dokáže organizmus spotrebovať a vylúčiť. Nehovoriac o tom, že mnoho dospievajúcich detí a aj veľa dospelých má z času na čas toho železa skôr nedostatok. V porovnaní s tým hliník organizmus nespotrebuje, ukladá sa v bunkách a v dlhodom ponímaní môže spôsobovať zdravotné problémy. Ostatné druhy kovového riadu (teda tie bez hliníka a hliníkovej zliatiny) sa pokladajú za pomerne dobrý výber.

Výrobcov kovového riadu v Európe je niekoľko, mnohí ponúkajú kovový riad i riad s nepriľnavých povrchom.

Francúzsky DeBuyer má železo, meď, nerezovú oceľ, nepriľnavú vrstvu…

Nemecký Fissler má tiež výber riadu od nerezovej ocele po nepriľnavý PTFE povrch.

Rakúsky Riess má smalt i železné panvice.

Taliansky výrobca Ballarini ponúka hliník pokrytý nepriľnavou PTFE vrstvou, hliník pokrytý nepriľnavou keramickou vrstvou, hliník pokrytý granitovou vrstvou, oceľ pokrytú nepriľnavou vrstvou, medený riad.

My máme nerezovú panvicu českej značky Kolimax, myslím, že majú pekný výber riadu za slušnú cenu. O panvici som písala.

1. Nerezová oceľ je najmenej reaktívny kov a pre mnoho ľudí veľmi prijateľná základná sada hrncov, panvíc a nádob na pečenie. Niekedy ju nájdete aj pod názvom antikorový riad.

Nôž z nerezovej ocele je menej reaktívny ako nôž z uhlíkovej ocele ale vraj s ostrosťou nevydrží tak dlho.

Nerezová oceľ je popri keramickom riade pokladaná za druhú najlepšiu voľbu na varenie. Nerezové hrnce a panvice sú cenovo dostupné a majú výhody:

– odolné – nebudú sa odlupovať, štiepiť, vyparovať (ako teflón)
– dlhšia životnosť ako keramika a kamenina
– nehrdzavejú na rozdiel od vypaľovaných železných panvíc a ďalšieho kovového riadu
– bez hliníka reagujúceho s potravinami
– univerzálne (existuje nerezová línia určená na varenie v pare, vynikajúce sú na dusenie, smaženie, varenie vo vriacej vode, pečenie, kvalitné odmerky z ocele)

Nerezová oceľ je vyrobená na báze železnej zliatiny a obsahuje 11% chrómu a sedem ďalších kovov (nie olovo alebo hliník). Chróm mu dáva životnosť a odolnosť voči hrdzaveniu. Nikel nie je potrebný, poskytuje však väčšiu odolnosť voči hrdzaveniu, tvrdosť a lesk. Pre porovnanie liatinový riad a vypálený riad neobsahujú nikel a chróm a sú náchylné na hrdzavenie. Nevýhodou z chrómu a niklu zloženej nerezovej ocele je, že tieto kovy budú reagovať s potravinami, aj keď mierne. Pri správnej starostlivosti je možnosť udržiavať túto reaktivitu na minime tak, aby pre väčšinu ľudí neznamenala problém:

– nevariť kyslé veci v nerezovej oceli, paradajky, víno, ocot, citrusové potraviny treba variť v keramickom hrnci
– nedrhnúť nerezovú oceľ a nevystavovať ju soľným roztokom, spálené zložky treba vymočiť

Séria 300
Na spodnej časti riadu z nerezovej ocele je zvyčajne pečiatka a jej stupeň označuje trvanlivosť a odolnosť voči korózii a hrdzaveniu. 300 séria – 304 alebo 316 – je označená ako 18/8 alebo 18/10, čo indikuje koľko chrómu a niklu zliatina obsahuje. Prvé číslo udáva percento chrómu a druhé sa odkazuje na percento niklu. Väčšina riadu je označená 18 percent chromium / 10 percent niklu.

Rozdiel medzi 304 a 316 stupňom je zanedbateľný, 316 obsahuje malé percento molybdenu a / alebo titánia, takže je drahši a viac odolný voči korózii. Stupeň 316 je nazývaný aj ako námornícka nerezová oceľ, lebo odoláva erózii slanou vodou. Ďalším názvom je chirurgická oceľ, pretože je používaný v biomedicínskych implantátoch (asi uprednostníte v tele kvalitný nehrdzavejúci kov, ktorý drží pohromade zlomenú kosť). Ak to váš rozpočet dovolí, tak si samozrejme kúpte 316, zvýši to aj odolnosť voči vyplavovaniu chrómu a niklu.

Séria 400
Existuje aj séria 400 nerezová oceľ, ktorá je viac korozívna ako 300 a tak bude vekom hrdzavieť. Používa sa na výrobu rôznych nerezových misiek a iného nenáročného kuchynského riadu.

400 séria zahŕňa i nerezový riad bez obsahu niklu, 18/0 však ešte obsahuje zanedbateľné množstvo niklu (0,75%), takže ľudia so vzácnou citlivosťou na nikel by sa mali vyvarovať všetkého riadu z nerezovej ocele. Tu sa odporúča keramika alebo smalt. Keďže nikel nie je magnetický, môžete zistiť, či vnútro alebo vonkajšok obsahuje nikel použitím magnetu. Hocijaký hrniec bez obsahu niklu magnet udrží. Aj nato, aby boli hrnce kompatibilné s indukčnou varnou doskou, spodná vrstva nerezového hrnca nesmie obsahovať nikel.

Pri kúpe treba zvážiť:

– Nakoľko sú ťažké, sú dobre vyvážené, dobre priliehajú vrchnáky, sú rúčky tepelne odolné a bezpečne uchopené?
– Koľko vrstiev obsahuje?

Nerezová oceľ nie je dobrý vodič tepla, vrstva hliníka alebo medi je často zovretá medzi platničky nerezovej ocele pre posilnenie vodivosti, alebo jednoducho spodná vrstva je vyrobená z medi alebo hliníka. Počet týchto kovových vrstviev treba zohľadniť pri nákupe. Hrniec z čistej nerezovej ocele je ľahší a náchylnejší k deformácii ako hrniec vrstvený.

Každá vrstva pridáva k hmotnosti panvice a k tepelnej vodivosti. Trojvrstvové panvice sú akceptovateľné, netreba sa obávať nižších vrstiev, iba ak by nejakým spôsobom bola vystavená vnútorná vrstva a odhalená vrstva by vyluhovala hliník alebo meď do jedla. To je síce ďaleko nepravdepodobnejšie ako pri nepriľnavých povrchoch, ale ak dôjde až k takému poškodeniu, potom je samozrejme čas vymeniť hrniec.

Myslím, že s nerezovým riadom treba mať šťastie na hrubé dno a dobré skúsenosti. My sme vykročili najskôr „zlou“ nohou, keďže moja matka dostala do daru nerezový hrniec Tescoma Presto od príbuzných. Ďalší nevďačný darček od príbuzných, ak Vám vyberajú riad do kuchyne a Vy potom neviete čo s tým. Ako sa dalo očakávať od Tescomy žiadne info o zložení, hrúbke dna. O tom, že kde to bolo vyrobené môžeme snívať. A nepáči sa mi, že odporúčajú v popise čistenie octom a citrónom. Tvrdia, že to má „hrubé sendvičové dno“, o čom trochu pochybujem. Naozaj iba na vodu, čokoľvek iné sa v tom pripáli. O ryži nehovoriac. Ryža je náročná, pri pečení poškriabe povrch a naozaj potrebuje niečo odolné.

P1030880a

Tescoma Presto. Ryžu v tom určite nevarte. OStaňte pri vode a rezancoh.

Potom, čo nám odišla nepriľnavá panvica používaná na ryžu sme sa rozhodli, že pohľadáme niečo odolnejšie, a na rýchlo sme v zúfalstve kúpili hrniec Ernesto z Lidl. Tento bol vyrobený v Taliansku, ale nie všetok Ernesto riad je vyrábaný v Taliansku, majú aj iné krajiny Nemecko, Poľsko, .. vrátane Číny. Na naše prekvapenie ohromný rozdiel oproti Tescome, ryža sa v tom nesmierne jednoducho varí, žiadne pripálenie.

P1030881a

Tescoma Presto a Ernesto Lidl. Nuž, iba obyčajným porovnaním rozdiel v hrúbke dna nepoznáte.

P1030882a

Ernesto Lidl. Ryža sa v ňom bez problémov uvarí.

Našla som ho na discounto.de, pravda neviem ako dlho bude tá linka funkčná.

Lidl hrnce na discounto.de

1235656_ERNESTO--Edelstahl-Kochtopf---24-cm_xxl

Ernesto LIDL.

V Lidl e-shope som ho nenašla momentálne, našla som iba podobný Kela. Veľmi sa mu podobá hlavne s tými uškami, okrem pokrievky.

Lidl hrnce v e-shope

2. Vypálená oceľ alebo uhlíková oceľ je lacná, tenká, ľahká a ideálna ako wok napríklad, pretože rýchlo prepravuje teplo. Používaním vytvára nepriľnavú vrstvu. Je nevhodná na tekuté alebo kyslé jedlá. Po použití treba vždy dôkladne presušiť, aby sa zabránilo hrdzaveniu.

3. Liatinový riad je dobrý na rýchle pečenie chleba, palaciniek a zeleniny. Nepoužívať však na polievky, tekutinu, kyslé potraviny, lebo tieto potraviny vylúčia horkú chuť železa z panvice. Polievka varená v liatinovom riade bude obohatená železom.

4. Hliník sa´spolu s teflónom delí o top toxicitu. Je reaktívny a nakazí jedlo hliníkom. Po požití sa hliník ukladá v tkanivách a môže spôsobiť ochorenie alebo dokonca smrť. Tiež sa pokladá za rizikový faktor pri vyvolaní Alzheimerovej choroby. Hliníkový riad v našich domácnostiach nie je nič zriedkavé, keď sa malá narodila, vyhodila som za pol smetiaka hliníku z kuchyne. Boli tam staré šialky na kávu či obedník, ale i novšie formičky na koláče. Ak chcete poznať hliník od plechu, poťukajte po plechu i hliníku nechtom a poznáte rozdiel vo zvuku.

Nový, eloxovaný hliník vraj nie je reaktívny, keďže eloxovanie „uzamkne“ hliník. Ale vraj niektoré štúdie dokazujú, že starší a často používaný eloxovaný hliníkový riad hliník taktiež uvoľňuje.

Liatinové hliníkové panvice sú o niečo stabilnejšie, ale tiež reaktívne a neodporúčajú sa.

Rovnako je treba vyhnúť sa vareniu a pečeniu s hliníkovou fóliou a u nás známym alobalom.

Dnes je hliník zvyčajne pokrytý nejakou nepriľnavou vrstvou. Hovoria, že cez nepriľnavú vrstvu nehrozí kontaminácia potravín hliníkom. Dokedy však, keďže nepriľnavý povrch nie je veľmi odolný voči ošúchaniu používaním a poškrabaniu.

NEPRIĽNAVÝ POVRCH

Nepriľnavý povrch sa zo zdravotného hľadiska považuje za najhoršiu alternatívu. Nepriľnavý povrch na riade je niečo ako kus plastovej fólie. Je to syntetický náter, ktorý postupne zaniká a kontaminuje potravu. O nepriľnavom povrchu som napísala román (a úprimne povediac obdivujem každého, kto má tú trpezlivosť prečítať si ho do konca), takže tu iba v stručnosti.

1. Teflón je vždy na prvom mieste v zoznamoch toxického riadu. Je to trochu nesprávny názov, keďže Teflón je registrovaná známka spoločnosti DuPont a existujú i iné druhy nepriľnavého riadu potiahnutého syntetickým fluórpolymérom tetrafluóretylénu. Bolo dokázané, že pri prehriatí teflón (ostaňme pri tom zjedodušenom názve) vylučuje toxické výpary smrteľné pre vtáky a zdraviu škodlivé pre ľudí. Povlak sa začína rozkladať na molekulárnej úrovni a toxické častice a plynu sa uvoľňujú.

A hoci sa dnes vyrába i tetrafluóretylénový povrch bez PFOA, je to v mojich očiach stále syntetická toxická chemikália končiaca v našej potrave. A pokiaľ ide o mňa, vylúčené, že by som niekedy povolila vo svojej kuchyni teflónový povrch. Pravda, vždy treba počítať s tým, že neviem na čom nám uvarili potravu v reštaurácii či deťom v školskej kuchyni a aj keď sa držia predpísaných pravidiel, tie pravidlá sú hlboko pod mojou úrovňou bezpečnosti.

2. Riad pokrytý nepriľnavým keramickým povrchom je kritizovaný ani nie tak kvôli samotnému keramickému povrchu, ale kvôli životnosti. Životnosť keramického riadu, panvice alebo noža je jeden rok. Počas roka postupne nepriľnavý povrch degraduje až úplne zanikne. Takisto sa ľahko poškriabe a po poškriabaní či odlúpení sa do potravy dostávajú jednak odlúpené časti panvice a jednak kovy z hliníkového základu alebo zliatiny. Takže ak sa predsa len rozhodneme dať nepriľnavému keramickému riadu šancu, treba počítať s krátkou životnosťou, byť nadmieru opatrný pri výbere kuchynského náčinia a pri známkach poškodenia panvicu vyhodiť.

To čo mne na keramikou pokrytej panvici „nevonia“ je nie povrch ako samotný – s tým, že som si vybrala a preštudovala, čo obsahuje – ako to, že aký kov pokrýva. Či je to čistý hliník alebo zliatina hliníku alebo nehrdzavejúca oceľ. Rozhodne by som sa vyhla čistému hliníku, keďže skôr či neskôr je tu šanca, že hliník máme v potrave.

Naša jedna z troch keramických panvíc skončila v smetiach po niečo vyše roku. Dve ešte sporadicky používame a vyzerajú byť v poriadku, v každom prípade som opatrná a už menej nadšená, hlavne keďže viem, že pod tým povrchom je hliník.

Dodatok: Už všetky naše keramické panvice odišli, ani jedna z nich nevydržala rok. Ďalšiu sme zatiaľ nekúpili. Začali sme si vyrábať vlastný nepriľnavý povrch – vypaľovaním. Tam je aspoň nádej, že ten povrch pribúda a nie ubúda. Chce to čas, takže uvidíme.

3. Dnes začínajú byť populárne panvice s granitovým či mramorovým povrchom. Nájdete ich aj pod názvom marble, stone.. Sú nové, neviem čo si o nich mám myslieť, vyrobené sú však z hliníka, čo ma odrádza. Keďže uprednostňujem predsa linky na európskych výrobcov, tu je jedna Ballarini panvica.

cortina-panev-2

Ballarini granit.

Upozorňujem, že konkrétne táto Ballarini panvica obsahuje PFTE (t.j. ballarini formu teflónu), aj keď existujú granitové povrchy bez PTFE (napr. Lamart).

Podrobnejšie o Ballarini granitovom povrchu
http://www.ballarini.it/eng/granitium.php

Ballarini sám uvádza, že všetky formy jeho nepriľnavého povrchu obsahujú PTFE.

SILIKÓN

Silikonovy riad.. dnes v obchodoch existuje nespočetné množstvo silikónových formičiek a niektoré produkty na pečenie sú iba potiahnuté silikónom. Ale to, že je silikón schválený, neznamená, že sa neuvoľňuje do potravín, ako dokazuje i britská štúdia z roku 2005, ktorá však prišla celkovo k záveru, že chemická migrácia kremíka do potravín je nízka. Akurát neviem, či to merali pre dospelého vážiaceho 80kg alebo 3-4 ročné dieťa.

Výhody silikónu zahŕňajú tepelnú odoslnosť, pružnosť a skutočnosť, že môže ísť priamo z rúry alebo mikrovillnej rúry do mrazničky alebo chladničky a jednoducho sa čistí. Napriek výhodám som nikdy nedovolila v kuchyni použiť silikónovú formičku na koláč. Pravda nie som si istá každým pekáčom po matke, snažím sa ich postupne zamieňať. Ale silikón je zas príbeh sám o sebe, takže o tom niekedy inokedy.

Aký riad si teda kúpiť?

Odborníci radia, že si treba dvakrát rozmyslieť ako kúpiť jednu veľkú sadu, aby ste neskončili s používaním 2-3 hrncov a ostatné budú v zadnej časti preplnenej skrine. A v žiadnom prípade nekupovať riad iba preto, že ho odporučila dáka celebrita, ktorá za to dostala dobre zaplatené. Kúpte si kusy, ktoré naozaj potrebujete. Myslím si, že mix keramiky, smaltu a nerezu je pomerne akceptovateľný cenovo i zdravotne. A samozrejme taký mix riadu nebude tak nádherne vyzerať ako 6-8 kusov hrncov s rovnakým vzorom, ale kuchyňa má byť v mojich očiach praktická, nie ukážková. Ale na to má iste každý svoj názor.

Mimochodom, dovolím si poznamenať, že toto je výlučne môj názor a „výskum“. Nie som žiadny odborník na povrchy, nemám doma testovacie laboratórium na povrchy a nedostávam žiadny riad ani panvice zdarma za linky (ale ak nejaké nezávadné prijdu, tak ich nevyhodím 😀 ).

e-shop domácich potrieb – pre veľkoobchod, ale je tam dostupnosť v kamenných predajniach
http://www.a-z.sk/

71 Responses to Hlina vs kov, keramika vs nerez alebo radšej smalt? Aký druh riadu by ste si vybrali?

  1. Lenka píše:

    Tiez vynikajuce info, dakujem. Ale co z toho sa da pouzit na indukciu?

    • electra píše:

      to musi uvadzat vyrobca a predajca pri každom riade

    • Karin píše:

      Ďakujem za užasne članky. Už niekoľko dní brazdim internet. Hladam hrnce. Podla toho co som sa zatial docitala tak smalt by mal byt asi naj kedze ta keramika je hodne draha a u liatiny som si neni uplne ista.
      Nerez neviem clanky rozne pisu rozne veci. Tak osm si neni ista hlavne ak mam alergiu na kovy. Nemozem nausnice zacnu ma skrabat dierky usne plus hned chrasty. Takze ten nerez asi neprichadza do uvahy. Tu mam ale otazocku. Smalt je teda okej? Aj panvica? Casto robime s kyslimi omackami teda paradajky, uneocot. Tak pri keramike a hline tusim a neviem este kde to nebolo vhodne. Pri smalte je to okej?
      Dakujem

      • electra píše:

        Smalt je v pohode s paradajkami a octom. Panvica tiez, ale nie je neprilnava. My mame smaltovu.

      • zlatica píše:

        Ja okrem smaltu používam sklo, pretože je zdravotne nezávadné a nevypúšťa pri varená toxíny. Používam od značky Simax, ktorej výrobky sú dobre testované,

  2. Ing. Michal Banom píše:

    Ďakujeme za skvelú reklamu, dotyčná pani nemá ani šajnu o materiáloch a kvalite, ale smelo osočuje značky a majiteľov stránok. Pani si asi neuvedomuje čo robí a aké to má právne následky. Smelo kopíruje foto z e-shopov a vkladá ich na svoju stránku a zároveň osočuje výrobcov na základe domnienok.
    S pozdravom majiteľ stránky www. hrnce -obchod.sk

    • electra píše:

      Vidím, že zjavne nesúhlasíte s obsahom môjho článku, ale neuviedli s čím konkrétne nesúhlasíte a zdroje, ktoré by to podložili. Ja zverejňujem svoje zdroje, fakty nemám zo svojej hlavy, ale z uvedených zdrojov. Linky a obrázky sú zvyčajne priamo od výrobcov, ak je tu možnosť a odkazujú na ich stránku. A ak niekto nechce, aby jeho obrázok použili, dá si naň watermark. Ak ktorýkoľvek obrázok zo stránky porušuje Vaše licenčné práva, rada ho okamžite odstránim. Neosočujem značky, menujem možnosti.

      • Anonym píše:

        Dostala som sa k clanku az teraz. V Tescoma hrnci sa mi ryza nikdy nepripalila. Vsetky hrnce co mam doma maju zo spodu oznacenie stailes steel 18/10. Mozno by bolo zaujimave najskor precitat technicke tabulky k cidlam ocele

    • Hmmm píše:

      Radšej by ste sa mali pán inžinier zamyslieť nad tým čo ponúkate ako tu niekoho osočovať za to, že si dovolil napísať svoj názor. Ale jasné pre biznis všetko dneska, je jedno či je niečo škodlivé, že hlavne, že s apeniažky kotúľajú… Pozrel som tú Vašu stránku, žiadne info pri náhodne vybratých panviciach či obsahujú PFTOA alebo PFTE. Aha vy to považujete za nejaké domienky? Tak si prečítajte kopec minimálne diskutabilných výskumov alebo vy ste expert a chemik a máte porobené rôzne testy ? Pri všetkom by dnes malo byť zloženie a to sa týka aj kuchynského riadu, to, že ho niekto neuvádza vždy smrdelo a smrdí určitým druhom podvodu a nekalých praktík…

  3. robert píše:

    skvely clanok, dakujem za vynalozeny cas a usilie.

    • Linda píše:

      Dobry den, prosim vas a co vravite na hrnce z titanu ( samozrejme tie najkvalitnejsie)? Vraj su uplne najlepsia volba. Dakujem 🙂

  4. Bohumilka píše:

    Perfektné analýzy-fakt obdivuhodné!!!
    Ja som pri blúdení po internete natrafila ešte aj na takéto tipy na kvalitný riad:
    prijemneveci.sk/liatinovy-riad-skeppshult – vyrábaný vo Švédsku
    liatinovyriad.sk/liatinove-hrnce/

  5. Monika píše:

    Dobry den,
    uzasne clanky, obdivujem Vasu vytrvalost a huzevnastost v zistovani informacii… prosim pokracujte 🙂 zaroven by som sa chcela poradit ohladom riadu na varenie – mame 5 mesacnu dcerku a blizi cas, kedy jej zacneme varit prve prikrmy a zvazujem vyber vhodneho riadu, hrnca. Uvazujem nad hrncom wmf 12 cm mini. Zaujal ma clanok o keramickych hrncoch, len zial mame doma indukcnu varnu dosku, takze by sme zostali pri hrncoch, ktore su vhodne pre indukcnu varnu dosku. Alebo radsej zostat pri klasickych smaltovych? Vy ako matka malych deti budete vediet urcite poradit. Vopred velmi dakujem a zelam krasne sviatky 🙂

    • electra píše:

      Dakujem za pochvalu. Neexistuje dokonaly hrniec ci panvica existuje iba vhodny hrniec na urcite potraviny. Vsetko je na nieco dobre, ale nie je na vsetko dobre. Lepsie je mat z kazdeho nieco..
      Ja by som pri prvých príkrmoch zostala pri kvalitnom smaltovom hrnci. Potom by to malo byt v pohode na vsetky prikrmy. Treba si zistit z coho je povrch. Nie je smalt ako smalt. Povrch, co sa osucha alebo vyzerie do jedla do dvoch rokov je o nicom.
      Nerez nie je zly na urcite veci. Kov moze reagovat s urcitou potravou, s tym treba pocitat. Vynimkou su niektore pokrmy ako cisto vyvarena voda, rezance, ryza, maso, my este stale lubime nasu nerezovu panvicu…
      Polievku urcite v smalte, uz pri polievke tam moze byt nieco, co by reagovalo s hrncom, rajcinu urcite nie v nerezovom.
      Ak chcete predsa wmf, to ma tiez rozne povrchy, treba si to poriadne prestudovat a tiez vyrabaju nielen v Nemecku. Zvycajne na svojich strankach maju z coho je to vyrobene. Aj ked neviete nahodou po nemecky, material a miesto vyroby sa da pochopit.
      http://www.wmf.com/de/kochgeschirr/toepfe/alle-toepfe/gemuesetopf.html
      Mimochodom nevidim dovod hrniec + neprilnavy povrch. Este panvica o.k. Zide sa obcas. Pre mna je hrniec keramicky, smaltovy, nerezovy

  6. Anonym píše:

    ja chcem len upozornit ze Rakusky smaltovany riad sa vola riess. http://www.riess.at. velky vyber, uzasny riad.

  7. Klaudia píše:

    Je super nájsť takéto články v slovenčine. Väčšinou sa snažím lúštiť z angličtiny. Čaká ma kúpa riadu do vlastnej kuchyne a vždy mám pocit, že v obchode ani nevedia čo predávajú. A ako píšete, chcem pre deti zdravší život. Neuchránim ich pred všetkým, ale aspoň niečo.

    Práve googlim poriadny wok a popritom som natrafila na taký fajný článok 🙂 Budeme mať indukčnú varnú dosku (pravdepodobne) tak na hlinu a keramiku môžem zabudnúť (možno tak do rúry) ale informácie, ktoré som sa dozvedela pomôžu. Ďakujem.

    PS: Ten článok o panviciach je tiež skvelý. Mám z neho aj poznámky, aby som nezabudla 😀

  8. Veronika píše:

    Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat na Váš názor na litý hliník. Koupila byste si takovou formu ohledně tohoto materiálu?

    bonami.cz/p/forma-na-babovku-bavaria?utm_source=orderSummary&utm_medium=email&utm_campaign=orderSummary-product-text

    Děkuji a přeji hezké dny,
    Veronika Smetánková

  9. Jana píše:

    Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu a vas nazor. Uz som bola rozhodnuta o kupe keramickej panvice kolimax, ale po vasej skusenosti, kde ste komentovala, ze povrch vam odisiel ani nie za rok, som od toho upustila. velmi rozmyslam nad liatinovou panvicou, je sice drahsia, ale pisu ze je prakticky neznicitelna, nemate prosim skusenosti s tymto materialom, viem iba ze je to zliatina zeleza a uhlika a to je asi tak vsetko.
    Pripajam aj link na velmi dobre vyzerajucu panvicu 🙂 uz ju tu spomenula „Bohumilka“ dakujem velmi pekne
    prijemneveci.sk/hlboka-liatinova-panvica-na-vyprazanie-s-drevenou-ruckou-25cm

    • electra píše:

      O Skeppshult viem, aj ked taku panvicu zatial nemam. Na prvy pohlad vyzera kvalitne a naozaj pekne, ocividne je uz pred-vypalena vyrobcom (bio repkovym olejom), takze vam usetri vypalovanie. Je draha, ale ak je naozaj kvalitna, nie je tak hrozne draha, ak vezmeme v uvahu, ze 30-60 Eurove panvice odidu do roka. Za taku panvicu na dolky by som tolko nedala (to sa chystam kupit debuyer), to mi dolkujeme raz za „uhorsky rok“, ale pri naozaj kvalitnej panvici ci wok, ktore sa pouzivaju casto, by som nedbala.
      To, že sami o sebe pisu ze je prirodna, nezavadna a vyrabaju od roku xy a dalsie blabla ma nezaujima, je to reklamny marketing. To, co ma zaujima, su 2 veci –
      1. ci maju certifikat tretej strany, ze su nezavadni – ja som nedoverciva osoba – podla svojho katalogu skeppshult.be/index.html maju daku znacku bioeco controlled, ale nenasla som, ci je to skutocny certifikat nejakej organizacie ci uz svedskej alebo medzinarodnej a nechcelo sa mi hodiny patrat, alebo iba ich vlastna reklamna ikonka, ze su bio
      2. a co o panvici hovoria majitelia, ktori ju dlhsie pouzivaju, aspon tak rok (na nemeckom amazon.de a amazon.co.uk ma velmi slusne hodnotenia, pravda pre konkretny vyrobok si radsej precitajte komentare sama).

      • Marian píše:

        Skutocne ste napisali pekny clanok; no pri zeleznom a liatinovom riade ste neuvazili jednu vec – aby boli panvice neprilnave treba ich vypalovat a to co ich impergnuje uz rozhodne nie je len cisty jedly olej, pretoze procesom vypalovania dochadza k jeho chemickemu rozkladu.
        Mimochodom, ked prisli na trh fritezy, tak sa neriasilo len to, ze vsetko je nasiaknute olejom a je kaloricke, ale aj to, ze olej sa pouziva opakovane a je prepaleny a v takom oleji su nebezpecne karcinogenne latky … obavam sa, ze neprilnavu vrstvicku vytvorenu vypalovanim oleja tvoria prave taketo latky. Co som nasiel clanky o liatine, vsade sa pise, ake je to zdrave, lebo riesia len samotnu liatinu, ale nikto neriesi prave tu vrstvicku, ktora vytvara adhezny povrch liatiny … Ak sa o tom dozviete nieco viac, prosim napiste to sem, dakujem.

  10. Marek píše:

    Dobry den.

    Prosim Vas co poviete na tieto hrnce?
    Odporucili by ste mi ich?
    10-dielna-sada-riadu-s-granitovou-mramorovou-povrchovou-upravou-zurrichberg-zbp-7007-jenifer.html

    Dakujem Vam za skoru odpoved.

    • electra píše:

      Dobry den,
      neodporucila. 1. Nemozem odporucit riad, ktory som nikdy nevidela. 2. Nemam rada teflon. 3. Nemam rada hlinik. 4. Nekupila by som hrnce s neprilnavou vrstvou, pokladam ich za zbytocne. 5. Nekupila by som 10 dielnu sadu hrncov s neprilnavou vrstvou toho isteho vyrobcu

  11. Andrea píše:

    Dobrý večer,

    čítam postupne Vaše články a som veľmi vďačná, že existujú takí bádaví ľudia s kritickým myslením, ktorí sa vďačne so svojimi poznatkami podelia s nami. veľké dakujem.

    Píšem pod tento článok, lebo mám na Vás otázku, čo si myslíte o Staub hrncoch a ich aj grilovacích panviciach. Mnohí ich porovnávajú s Le Creuset, ale čo som ja zistila pri laickom porovnávaní, Le Creuset vyrába svoje produkty v Číne, zatial čo Staub (cenovo trošku drahší ako LC) vo Francúzsku. Viem, cena je vysoká, ale pár kuskov mať od nichv novej kuchini celkom láka. Ak však je tam niečo, čo by mohlo škodiť, obetujem estetično… dakujem za odpoved a želám všetko naj.

    • electra píše:

      Poviem podobne ako pri Skepphulte, vyzera pekne a je to jedna zo znaciek, co by stala za hriech odskusat jeden, mozno 2 ks, ale sadu naraz by som sa bala. Je to cast iron so smaltovanym povrchom, to ze je to cast iron natolko nezavazi, akurat bude lepsie roznasat teplo, zaujimava je skor ta glazura. Na
      https://www.staub-online.com/uk/en/pages/traditional_materials.html
      pisu, ze pozostava „z vacsiny“ zo skla, co vyzera „z vacsiny“ potom dobre, neviem ako je to s neprilnavostou, velmi by som s tym nepocitala.
      Toto je naozaj iba moj nazor bez nejakych skusenosti s danou znackou.

    • Marian píše:

      Le Creuset vyraba tiez vo Francuzsku svoju smaltovanu liatinu, ostanu cast ponuky ma z Ciny. Od vtedy, ako ste pisali svoj komentar sa situacia zmenila, Le creuset je uz o nieco drahsi ako Staub. Neviem preco, ale ich cena pomerne hodne narastla v porovnani inymi.
      Myslim, ze obidve znacky su v pohode na varenie, aj ked maju trochu odlisne vlastnosti.

  12. Žaneta píše:

    Dobrý deň, chcem sa opýtať na Váš názor na titánové hrnce na stránke titanovyriad.sk/content/1-o-vyrobku ? Asi nebude najlepší. Vďaka

  13. Maruška píše:

    Dobrý deň,

    vedeli by ste mi prosím poradiť. Pijeme prevarenú vodu z vodovodu. Je podľa Vás lepšie prevariť vodu v hrnci z nerezovej ocele alebo smaltovanom hrnci? Ide mi o to, aby sa vylučovalo čo najmenej škodlivín. Ďakujem.

    • electra píše:

      Aj my pijeme zvycajne prevarenu vodu z vodovodu. Uplne teoreticky, smaltovany je lepsi – prakticky ani nerezova ocel by nemala do obycajnej vody nic pustit, my bezne varime cestoviny a ryzu v nereze. Hlavne ak je uz dlhsie pouzivana iba na tento ucel (hovori sa 10 prevareni staci). Ale samozrejme, zalezi od hrnca a vyrobcu. Ono totiz neznamena, ze smalt nemoze mat vo farbe skodlive latky. Takze asi by som zjednodusene odpovedala – neporuseny smalt, zvnutra biely alebo cierny, od farebneho vnutra sa radsej drzte vzdy dalej, hlavne od oranzovej, cervenej, zltej, v ktorych sa moze vyskytnut kadmium. Alebo potom sklenena rychlovarna kanvica, dost po nej pokukavam, ale vzdy ked ju idem do Lidlu kupit, tak ju nemaju – zas je dobre ak aj sklo je testovane na kadmium a olovo, co je dnes bezne (malo by byt), ale vzdy som rada, ak tam ma peciatku, ze to testovali.

  14. Megi píše:

    Dobry den , chcela by som sa spytat na medeny riad . Uvazujeme nad kupou od firmy mauviel. Dakujem

    • electra píše:

      Dobry den,
      – ten mauviel mi (tak narychlo) vyzera ako nerez, aj pisu na vacsine liniek, (ja som ako prve klikla na kulinu), ze nerezove vnutro, a zvonka je medeny, nevidim iny dovod pre med ako vyzor, ano pisu, ze ma dobru tepelnu vodivost, akosi ma to nezaujalo z tohto hladiska…
      – cista med to nie je, samotna med rychlo koroduje a neupravena med + voda + vzduch vyzera napr. takto
      http://www.alamy.com/stock-photo/copper-pipe-corrosion.html
      – co si myslim o medi, som uz pisala v jednom komentari. dufam, ze linka bude fungovat, aby som to nemusela cele kopirovat

  15. Monika Járošiová píše:

    Dobrý deň,
    Prosím vás viete kde sa dá na Slovensku kúpiť tá Tosca panvica od DaSilva? E-shop alebo juhozápad slovenska. Mne vygooglilo len jeden český e-shop ktorý nedovaza na sk. A čo znamená že si povrch sami vypalujete? Ďakujem za článok aj rady

    • electra píše:

      Dobry den, nepamatam sa, kde som prvykrat videla DaSivla riad, uz je to davno. Nasla som iba tento eshop teraz,
      sklo-nadobi.sk/zapekacia-riady-c-67.html?page=2&sort=1a
      Vypalovanie znamena, ze si sami vytvarame neprilnavu vrstvu na kovovom riade, ktory je nato urceny. Mame napr. ocelovu panvicu debuyer na palacinky ci jednu nemeckú panvicu z Lidl. Dufam, ze linky budu fungovat.

      • Monika Járošiová píše:

        Ďakujem veľmi pekne, pozriem to. Mne nenašlo slovenský e-shop iba český a ten nevidí na svk. Teraz som kúpila panvicu v Prílohe, liatinové so smaltovym povrchom, český výrobca. Snáď bude dobrá. Ale rozmýšľam že by so aj keramickú.
        Pekný deň

      • Monika Járošiová píše:

        To chcelo byť že v Orione.

    • Mattway píše:

      Dobrý deň. Ak je to ešte aktuálne, pred dvoma týždňami som našiel Da Silva panvice v Metre. Myslím že ich tam mávajú bežne. 🙂

  16. Jozef píše:

    Veľmi pekne popísané a veru je nad čím premýšľať pred kúpou riadu do kuchyne. Ja som vlani kúpil sadu hrncov od firmy Riess.Predtým sme mali nejakú lacnú sadu nerezových hrncov z obchodného reťazcu a mali tzv.dvojité dno ktoré po troch rokoch začalo byť nanič. Ich nevýhodou je ich hmotnosť ale inak sú fajn.

  17. Maria píše:

    Dobry den, dakujem a vynikajuci clanok a zhrnutie. Možem sa opýtať na značku Le creuset? Je to keramika ? Chcela by som si kúpiť dobrú panvicu a nejaký hranice co môže ísť aj do trúby aj na sporák. Uvažujem nad týmito:

    https://www.lecreuset.co.uk/cookware/pans?p=2

    https://www.lecreuset.co.uk/signature-stainless-steel-saute-pan-with-lid?p=2

    Žijem vo Velkek Británii s hľadám nejaku menšiu panvicu (20-22cm) na vsetko ( vajíčka, syr, praženie mandlovych chipsov,…)a mám v Tom zmätok kedže prekladať slova ako kamenina, hlina, … je mätúce. 🙂

    Vopred ďakujem za radu,
    Mária

    • electra píše:

      le creuset toho ma vela,
      – ta linka je na klasicku 3vrstvovu nerezovu (stainless steel) panvicu bez neprilnavej vrstvy vhodna je na vsetky druhy sporakov vratane indukcie, nie do truby, tam ked si kliknete na „read more“ v popisku je tam Ceramic Hob, Electric Hob, Gas Hob, Induction hob
      – majú vela smaltovanej liatiny (cast iron), viac – menej tym su asi naznamejsi, ich liatinovymi hrncami. Ak si date hore v menu Cookware – Shop by material – cast iron. Mozu aj do truby, ako je pisane napr. pri
      https://www.lecreuset.co.uk/signature-cast-iron-oval-casserole?category_attribute=2968
      ked si vyberiete v popise „read more“ ma tam „oven safe“
      Ceramic Hob, Electric Hob, Gas Hob, Grill, Oven safe, Induction hob
      – hlavna kategoria pre kameninu je Stoneware, a tam si už potom vyberte kategoriu použitia

  18. Maria píše:

    Mám este jeden doraz… Francúzka značka deBuyer ktorú spomínate vo Vašom článku ma všetky sady kvalitne, ne-toxické? Aj ta neprilmava vrstva je Ok?

    • electra píše:

      My mame Mineral B Element na palacinky, co je vlastne zelezna panvica, ktoru treba pred prvym pouzitim „vypalit“, jednoducho povedane spalit na nej trochu oleja a potom sa postupnym pouzivanim vytvara na nej cierna neprilnava vrstva.
      Neviem ktoru neprilnavu vrstvu mate na mysli, ich neprilnave panvice non stick Choc a Choc Extreme su pokial viem hlinikove panvice s 5 vrstvovym PTFE neprilnavym pokrytim, ale neviem ktora spolocnost im robi tu neprilnavu vrstvu, iste niektora zo znamejsich europskych vacsich spolocnosti, nie je ich zas tak vela.

  19. Hmmm píše:

    No tak ja som nakúpil nerezové hrnce od Kolimaxu, rôzne veľkosti 4-5 kusov za cca 100 € a zatiaľ v pohode, vyzerajú byť kvalitné.

    S palacinkami som to vzdal, keďže nechcem ich robiť hrubé, ani mastné a kúpil som klasický teflón od Tefalu, nerobím tie palacinky každý deň, teplotu nešpičkujem, tak verím, že to je lepšie varianta ako ich mastiť, aby sa neprilepovali, tu mi netreba v podstate ani kvapka oleja.

    Teraz som videl v teleshoppingu niečo možno zaujímavé a preto aj píšem, keramická panvica, ktorá vyzerá fakt nepriľnavá. Link som našiel iba tento, ide o „rajnicu“ bctv.cz/produkt/copper-chef-sada-8-kusu/

  20. Jsme jediní čeští výrobci kvalitního nádobí z posmaltované šedé litiny. Tento materiál pro své vynikající užitné vlastnosti a zdravotní nezávadnost (máme kryto certifikátem) se stále více vrací.

    Škoda, že jsme si nezasloužili zmínku.

  21. Dodo píše:

    Zdravim, super ste to napisala, vdaka. Chcem sa spytat co si myslite o znacke delimano?

  22. Mária píše:

    Dobrý deň.
    Prečítala som si všetky články čo Ste napísali. Mne sa stali od začiatku decembra 2017 až do dnes 17.12.2017 neuveriteľná vec. Cez internet som si objednala 5l hrniec Tefal E 82379.Hrniec prišiel v pohode.Prevarila som v ňom vodu všetko v poriadku. Išla som na obed a v ňom variť zemiaky. Podľa návodu. Zemiaky sa uvarili. Po uvarený som zemiaky scedila a vysypala na plech a pri umývaní hrnca boli na dne čierne škvrny asi 10 1 cm. Hrniec som poslala späť. Reklamáciu uznali. Tak som sa rozhodla isť kúpiť druhý do obchodu Tescoma.Znova som išla variť zemiaky a keď sa uvarili tak som ich precedila a dala do druhého hrnca. A znovu na spodu boli čierne fľaky drobné asi 15ks značka hrnca PRESTO. Včera sme to znova reklamovali. Č čert nechcel zastavili sme sa Planeu a tam mali akciu na nerez hrnce značka LAMART zas som si kupila 5 l hrniec. Dnes som v ňom varila zemiaky ako aj v iných. A neuveriteľné sa stalo znovu pravdou. Na dne hrnca znovu čierne škvrny veľa ako osýpky. Znovu to zajtra vrátim ako reklamáciu. 40 rokov som varila smaltovanom hrnci a bolo dobre. Chcela som už ho vymeniť za lepšiu kvalitu a vidíte čo sa mi prihodilo. Varím na plyne. Poraďte mi čomu mám veriť a čo si mám kúpiť. Za radu vopred ďakujem.M.

    • electra píše:

      Dobrý deň, to je ťažké takto zhrnúť. Určite by som si nekúpila Tescomu ani Lamart nerez, je to tenká Čína, ale je ľahké byť „múdrym“ potom, čo ste zažili na vlastnej koži. Skúsime to jednoduchšie. Asi by som pri varení polievok, zemiakov, všetkého vo vode zostala pri smalte. V Európe sa vyrába plno dobrého a kvalitného smaltu, ktorý je testovaný, a mám z neho určite lepší pocit pri varení polievky, rajčín i zemiakov. Nerez používame hrubý, keď musíme, hlavne na veci, ktoré môžu rýchlejšie prihorieť – preto musí byť hrubý. Máme Kolimax a dáky Lidl Ernesto, dosť slušne hrubý – na ryžu, mlieko, dáke prívarky. Plechy máme tiež smalované, nie tie novinky potiahnuté nepriľnavou vrstvou z mixu silikonu a ptfe. Formy a formičky český klasický plech. Čo mám problém sú panvice na potraviny, ktoré majú tendenciu prihorieť. Po neúspechoch s tzv. nepriľnavými keramickými panvicami (náter, nie pravá keramika), ktoré všetky stratili nepriľnavosť do 1-1,5 roka sme skončili s vypálenou železnou panvicou na palacinky a s podobnou na mäso. Ale určite by sa zišla nejaká dobrá panvica na veľmi citlivé omáčky a vajíčka. Stále hľadám. Aj my máme plyn.

      • Mária píše:

        Ďakujem za Váš príspevok. Na Vianoce som si kúpila čierny smaltovaný 5 litr. hrniec a som do teraz spokojná. Ď.

      • Martin píše:

        Dobry den, ja osobne po 22mes skusenostiach s delimanom sadou a varenim na indukcii mam tieto skusenosti:
        – 22cm hrniec pri vareni vody zo spodu odulo a dokonca mi na dvoch bodoch pod hrncom prasklo sklo ind. dosky Elektrolux, co sposobil hrniec,kedze ho vydulo v 2bodoch kde hrnieczlucuje dno pre ohrev.
        -panvica ma zretelne casti porusenia povrchu,akoked sa šupe stara farba na plote, pritom vyhradne panvicu som pouzival na pripravu zeleniny na olivovom oleji a to viacmenej na zdusenie cize max vykon vyhrevu bol do 50%.

        Tiez sa rozhodujem co kupit, a hladam taku strednu cestu a hrnce na indukciu…rozhodol som sa pre IKEA a to radu Ikea 356+ kde celkom rozumny pomer ceny a kvality. Pekny vyzor a opracovanie a zdravotne nezavadne z 3vrstvami (v strede hlinik pre rovnomerny ohrev) no vsak kedze je chraneny zo spodu aj vrchu dna nerezom nemal by byt priepustny do stravy. Posielam link… https://m2.ikea.com/sk/sk/p/ikea-365-hrniec-s-pokrievkou-nehrdzavejuca-ocel-sklo-10256750/

        Tiez by ma zaujimal Vas nazor p. Electra na moju volbu,ktoru som si vybral. Myslim si,ze Švedsky svetovy reťazec si nedovoli predavat zdr. zavadne hrnce.

      • electra píše:

        Ja som velky fanusik Ikea produktov, teda vacsiny. Aj ked sama nemam 365 radu, viem, ze je to velmi oblubena vsestranna zakladna rada do kuchyne. A rovnako suhlasim, ze Ikea by si nedovolila pustit na trh neotestovany zavadny riad. Jedine co viem, take mensie minus, pre niektorych to moze byt plus, ze neobsahuje nikel, pretoze je 18/0 a nie 18/10. Takze je viac nachylna na poskriabanie a treba byt opatrnejsi s kovovym naradim. Ale potom je vhodnejsia na indukciu, ale neberte ma za slovo, lebo to si treba pozriet na samotnom vyrobku, to som iba citala. Inac nemam nic proti.

      • Martin píše:

        P. Electra, dakujem za odpoved a nazor… no napriek tomu,ze si Vazim vase nazory a rady a precital som si vsetko co ste pisali a kazdy koment, vcera som bol v Ikei za ucelom si radu 365+ kupit, no vsak nespravil som tak 😞 bol som sklamany. Prve co ma odradilo bolo zo spodu Made in China, tak som sa hned stopol s kupou, vyhladal som personal z toho oddelenia (2osoby) a nevedeli viac povedat ako je v popise,kedze skolenia k tomu nemaju. Dokonca na hrncoch nebol ani pomer,ktory spominate 18/0 a nie je uvedeny ani v popise. (z kadial ho viete?) Je tam spomenute len,ze dno je nerez,hlinnik,nerez, cize predpokladam 3vrstvove dno a zo zdravotneho hladiska (hlinnik-karcio) a vyrobene v Chine neviem neviem ci je to spravna volba? Viete mi prosim poslat na moj email Vase tel. cislo,aby som Vam mohol zavolat a mohol sa s Vami poradit. Dakujem

      • electra píše:

        18/10 .. teda 18/0 ..mam zo Slantu, posielam linku, niekde to bolo aj na amazone uvedene… posielam dve linky, niektora bude fungovat

        https://www.slant.co/options/22244/alternatives/~ikea-polerad-alternatives
        https://www.slant.co/options/22245/~ikea-365-review

        + Ikea je sendvicovy styl.. nerez / hlinik / nerez, takze ten hlinik by nemal pustit, je to dost standardne zlozenie …. Ikea ma zlozenie na zahranicnych strankach, na nasich som nenasla, alebo sa mi nechcelo dve hodiny hladat, aj ked nie cisla, ak by nefungovala moja linka na pdf., je tam dolu linka na pdf v bode 2
        https://www.ikea.com/ms/en_JP/rooms_ideas/mpa2/20111/cooking/roomsettings/index.html
        pdf

        My mame Ikea sklo, to je ceske, niektore plastove nadoby su Thajsko, ak si dobre pamatam, vrchnaky su cina.

        Made in China, viem, ospravedlnujem sa, nenapadlo ma, ze to neviete, ak sa to chystate kupit, podla mna vacsina Ikea riadu je Cina az na sklo, cast plastu, neprilnavy povrch maju teflon.
        Ak chcete made in Europe, je zopar vyrobcov, ako WMF (zas pozor, v zavislosti od produktu, maju to na vlastnych strankach uvedene ci je to Cina alebo made in Germany)
        WMF nerez = Cromargan je 18% chrom, 10% nikel a 72 steel.. moja sestra ma cisto wmf ak sa nemylim..
        Alebo nieco lacnejsie ako WMF je ceský Kolimax.. a aj rakusky Riess by mal mat nerez, stainless steel. Vsetci maju vlastne stranky. Nie je vela europskych vyrobcov, ale existuju.
        napisat mi mozete na info zavinac bocianiehniezdo.sk je to tu niekde uvedene

      • Martin píše:

        p. Elektra co hovorite na toto? moebelix.sk/p/sada-hrncov-ron-0086190295#stores

        Myslite,ze je to kvalitny nerez? Dostatocna hrubka? Ron hrnce patria pod Bierhoff značku? Da sa jej dôverovat ci je to made in China?

        Ta cena akciovej 14ks sady je tak fantasticka az sa obavam kvality… rozmyslam nad kupou…ked som sa v Ikei sklamal hrncami made in China.

      • electra píše:

        Dobry den, pokial ide o povod, je to urcite Cina, nato je to prilacne a prilis „noname“, aby to bolo EU, ale mozete im napisat. Nie je to cisty nerez, niektora z tych panvic ma teflonovy povrch, v detailoch dolu je povrch: nepriľnavý povrch Xylan®, volaju to xylan ale je to teflon, vid
        baltro.cz/povrchove-upravy/?gclid=Cj0KCQjwoebsBRCHARIsAC3JP0ImmNF0y1a4cckKUyanKShK6l6o9W_N2xa4kHDJ0k5tLe_uXfFxA2EaAu5pEALw_wcB

        Som dost velkym odporcom kupovani sad hrncov, pretoze si myslim, ze na kazdy druh potravy je vhodny iny typ hrnca a podla toho, co uprednostnujeme varit alebo ako radi varime, podla toho kupim hrniec.. , potom vela hrncov zo sady ostava nevyuzitych. A ak iba jeden hrniec je na okrasu, tak uz sada nie je tak vyhodna, lebo kazde miesto v kuchyni je vzacne.

        Napr my vela masa pecieme v trube, takze mame zo dve-tri vacsie sklenene „jenske“ misy, co neznamena, ze sa nedaju pouzit na nieco ine ako ryzovy nakyp, co deti tiez radi. Lubime rajcinovu polievku a ine zeleninove polievky, takze mame dva stredne velke smaltove hrnce na zeleninove polievky a jeden vacsi nerezovy na slepaciu polievku, ktory sa rovnako da pouzit na vyvarenie spagiet, moje deti su velmi spagetove. Moja matka lubi vyrabat detom rozne zeleninove placky a sisky na oleji, na co mame nerezovu panvicu a kupili sme tu tazku belis liatinovu so smaltovanym povrchom, takze ich strieda. Ona v smaltovanej panvici robi aj vyprazane maso ci syr… Mame maly smaltovy hrniec na mlieko, ako kasu a pudingy, pri com treba stat a miesat to samozrejme…

        Proste navrhujem, aby ste si sadli doma a napisali tabulku takych najbeznejsich jedal, co radi varite/jete a priradili k tomu hrniec/panvicu. A ak kupite jeden hrniec za dva mesiace alebo za pol roka, obidete lepsie ako ked kupite naraz 10 hrncov, co zaberu obrovske mnozstvo miesta v kredenci a 4 z nich nebudete poriadne pouzivat.

      • Martin píše:

        Dakujem pekne za super odpoved, mate pravdu z tou sadou, suhlasim,sadu nekupovat👍
        PS: ten CZ Kolimax vypada kvalitny aj pomer cena-kvalita je myslim,ze idealny.
        Poznate znacku Berghoff? Bol som v Laugariciu TN a maju široky vyber, myslite,ze su to kvalitne vyrobky? Rozmyslam aj nad touto znackou…

      • Karin píše:

        Citam vase komentare 🙂 viacmenej som rozhodnuta pre smalt. Polievky, omacky, zemiaky, cestoviny. Otazkou ostava ryza. V com? Smalt je tiez okej?
        Budem vdacna 🙂

      • electra píše:

        Asi by som pouvažovala o variči ryže. Už sme nad tým aj uvažovali, lebo sme veľmi ryžoví. A aj tak treba stáť pri ryži, kým tá voda nevyvrie a používame na to iba stále ten istý nerezový hrniec, na ktorý sme zvyknutí. A varič má rôzne nastavenia, vypne to automaticky. Ryža je veľmi citlivá, zhorí Vám v smalte, môžete to skúsiť, ale podľa mňa to nebude o.k.. Variče majú rôzne povrchy, v tomto prípade by som sa nebála ani nepriľnavého povrchu, lebo ryža nedosahuje vysoké teploty. Nehovorím, že najhorší teflón, ale hocijaký modernejší ilag alebo niečo také by mohol byť v pohode. Ale zatiaľ som to ďalej neštudovala. Alebo potom trochu googliť, akým spôsobom sa dá ryža čo najlepšie uvariť bez nerezu, nie som nejaký špecialista. Ale tým spôsobom, čo my varíme, nerez alebo nepriľnavý povrch je nevyhnutný, do smaltu by som to nedala.

  23. Andrea píše:

    Ďakujem za váš prehľad, dozvedela som sa dve novinky, o ktorých som doteraz nevedela! Človek sa celý život učí! 🙂 Moc vám ďakujem za váš čas, ktorý ste týmto trávila! 🙂 Veľa šťastia želám.

  24. Martin píše:

    Chválim autora článku. Snažila sa pomôcť. Z reakcie diskusie majiteľ stránky hrnce-obchod.sk nič nepovedal okrem hajenia si biznisu za každú cenu (všetko je dobré jedno čo predá, hlavne že zarobí, žiadna štúdia , žiadne logické argumenty) – sorry ale keď niekoho uražam .. „právne následky“, tak sa patrí vysvetliť prečo pán „Ing.“

  25. iveta repkova píše:

    Dobry den,
    dakujem aj za tento vas clanok, a klobuk dole, za take mnozstvo zistenych informacii. Ja doteraz cerpam info o plastoch z vasich clankov. Obdivuhodny blog.
    Uz sa tu niekto pytal na delimano, a neviem, ci si vylozit otazku bez odpovede, ze delimano za to vobec nestoji, ze je to nekvalita.

    Sondovala som ich panvice stone legend, lebo tie mame, maju taky cierny povrch s bodkami bielymi.

    Na stranke uvedene:

    Vnútorný materiál QuanTanium Real Stone
    Základný materiál nerezová oceľ

    a pri dalsej panvici
    Materiál uhlíková oceľ
    Vnútorný materiál QuanTanium Real Stone

    hoci vizualne je to rovnake zvnutra aj zvonka.

    Nasla som ze QuanTanium Real Stone je vlastne teflon. Jasne, cena tych panvic tomu aj zodpoveda. A teraz prosim o Vas nazor, vysmarit to ci ma zmysel sondovat nieco dalej co sa tyka kvality materialu pri tychto panviciach.

    Dakujem velmi pekne vopred za odpoved 🙂
    iveta

    • electra píše:

      Dobry den, viem, ze som s odpovedou mesiac pozde, mrzi ma to. Pokial ide o Quantanium, ja viem, ze je to ptfe, teda „teflon“, alebo skor konkurent teflonu na US trhu. Ale neviem ci ma zmysel zistovat chemicky vzorec povrchu. Pokial ide o vyhodenie, urcite nie, aspon nie, pokial nemate nahradu, s ktorou ste spokojni. Nie je to totiz lahke. Ak chcete neprilnavy, bez oleja ect, je tu iba ptfe, co je sice sazka sportka z hladiska zdravia, ale naucila som sa, ze to nie je lahke nahradit. Mozete si vybrat znacku a doverovat, ze je v poriadku. Alebo da sa nahradit, ak tvrdohlavo ako ja nechcete pfte, ale treba pocitat trochu s inym varenim. A s tym, ze vsetko nieco pusta do jedla, je to na nas co si vyberieme (mozno okrem skla a smaltu, ale chceme neprilnave alebo aspon trochu). Tzv keramicke panvice som vysmarila jeden po druhom, tak ako odisla ich neprilnavost. Takze sme na nereze, ktory nie je neprilnavy a dakych dvoch vypalovanych, ktore su otazne z hladiska pustania zeleza a vypalovacieho procesu. Vsade „je nieco“. Ale vacsinu masa aj tak varime v trube a sklenenych misiach. Pravdu povediac, ja vysmarim produkt, ak mam zly pocit predlozit ho detom, to v podstate plati na vsetko, cim sa riadim, ci je to zubna pasta, hracka alebo hrniec. To je moje zakladne pravidlo.

  26. Jana píše:

    Dobrý deň,

    chcem sa spýtať, čo spôsobí čistenie hrnca Zepter drôtenkou. Je to hrniec z nereze, takže myslíte, že to môže pôsobiť škodlivo na zdravie? Spôsobí to uvoľňovanie škodlivín do pokrmov?

  27. Nina píše:

    Dobrý deň, ďakujem za vynikajúci a poučný článok, konečne niekto kto chce vediet 😊 to, že nejaký pan tu píše nesúhlas, vždy musí byť niekto, kto nesúhlasí. Chcela by Vás poprosiť, aký hrniec by ste mi teda odporučili, kde neprihara ryža, mlieko…. Teda konkrétne z čoho najlepšie? Ďakujem

    • electra píše:

      S velmi hrubým dnom a nerezový. To plati hlavne na mlieko. Vsetky sporaky maju horuce miesta v hrnci, a tam sa budu pripalovat veci a ked ma hrube dno, tak sa teplota viac roztiahne a miesat, od mlieka sa neodchadza. Rozdiel v hrncoch si vsimnete napr na obycajnom pudingu, to hrube dno urobi vela.. Nas navod na ryzu: Ryžu scediť s vodou, aby sa odplavil škrob, potom opražiť na oleji kým sa nezačne lepiť na dno – vtedy zaliať slanou vodou, 2x koľko vody ako ryže. Hneď prikryť a keď začne hladina vody hybať, vtedy pred bodom varu znižiť na najnižši stupeň – jednotku. Ešte sa to dohreje, jemne to začne bublinkať , to je ta najlepsia teplota, iba sem tam bublinka.. . a nechať kým ryža neabsorbuje všetku vodu. ochutnať, či je už makka, chvilu mozno nechat ale bez vody, to rychlo prihori…premiesat, nechat odparit tu najvacsiu paru a znova prikryt, aby nevyschla

      • Nina píše:

        Ďakujem veľmi pekne, je to vhodné teda aj na sklo keramickú platňu? Myslím, že to býva uvádzané….aky mate názor na obedare v mikrovlnke ( teda aký je ten najmenej škodlivý) , všeobece nemám rada mikrovlnku, ale v práci nemám inú možnosť. Ďakujem pekne

      • electra píše:

        Ja nemam osobne nic proti mikrovlnke, hoci viem, ze su aj ine nazory. Kov do mikrovlnky nedate, keramicke taniere su asi najlepsie a potom obycajny lekarsky polypropylen/pp/5. Takych skladovacich misiek a obedarov je plno. Aj dojcenske flase z polypropylenu su povolene do mikrovlnky.

  28. Jana píše:

    Dobrý deň,

    chcela by som sa ešte raz spýtať na váš názor, či čistenie Zeppter hrnca drátenkou sposobí jeho zničenie a to znamená, že prepúšťa škodliviny do jedla?

    A ešte by som sa chcela spýtať na varenie kyslých jedál v nerezových hrncoch, neviem, či som to dobre pochopila. Tie kyslé jedlá ho definitívne zničia a tým pádom už nie je bezpečný na ďalšie varenie? Alebo len pri kyslých jedlách z nerezových hrncov unikajú nejaké škodlivé látky do jedla?

    A nakoniec, aký je váš názor na hrnce Belis Bubble a Green line a na ich hrnce s povrchom Symbio?

    A ospravedlňujem sa za toľko otázok, ale ešte mám v tom trochu chaos 🙂

    Ďakujem

  29. Slavka píše:

    Dobrý deň, našla som spoločnosť na Slovensku, ktorá vyrába kameninové hrncespomínali ste v článku, že nepoznáte spoločnosť v Európe, ktorá by vyrábala kameninové hrnce). Tak len pre zaujímavosť, je to firma Šamotka. Majú pravidelné certifikácie svojich výrobkov. Hrnce sú dvojaké, menšiecca 3 litroév, väčšie cca 5-6 litrové a tiež vyrábajú pekáče, opäť menšie a väčšie. Výrobky sú glazúrované. Nevyznám sa v technológiách, preto by som poprosila o radu, či sú zdravšie glazúrované alebo neglazúrované.samotka.sk/sortiment2.html
    No a rímsky hrniec vyrába Poštorná ČR – Keramika pkz-keramika.cz/kontaktni-informace.php, je neglazúrovaný. Ibaže je to výroba, preto neposielajú na dobierku a neviem, ako by sa k nim dalo dostať.

    • electra píše:

      Dobrý deň,
      nato by ste potrebovali odborníka. Osobne si myslím, že ak to má certifikát nezávadnosti pre použitie kuchyni, tak obe sú o.k.

      V podstate pri glazúre ide o teplotu vypálenia (samozrejme materiál tiež, ale teplota určuje materiál, hneď vysvetlím). Glazované hrnce s nízkym vypaľovaním, používajú glazúru, ktorá má príliš veľa jedného alebo viac minerálov, aby pôsobili ako tavivo (aby sa glazúra zmenila na sklo pri relatívne nízkej teplote v peci). Jedným z najaktívnejších a doteraz najpoužívanejších tavív je olovo, jedovaté pre ľudí a iné zvieratá. Často sa to používa pre kvetináče, ozdobnú keramiku. Neviem či aj u nás sa ešte používa olovo pre nízkotepelné glazúry, ale v každom prípade ozdobná keramika nie je vhodná na potraviny.

      A aj na kvetináče mnohí radia, použiť radšej kameninu s vysokou mierou horenia alebo neglazované červené hlinené hrnce (skutočne hlinené, nie umelý vzhľad), namočené v dažďovej alebo destilovanej vode 1-3krát po dobu 8-24 hodín, aby sa odstránil všetok rozpustný materiál, ktorý sa mohol zhromaždiť v poréznej červenej hline.

      Ale nebudem študovať každý riad a linku a certifikáty, ľudia ich tu postujú množstvo. Nemám nato čas ani náladu, neberte to osobne. Nato sú laboratóriá. Treba napísať výrobcovi a popýtať sa na certifikáty, teplotu vypaľovania, materiál a podobne. A rovnako ako výrobca pozná svojich odberateľov, bude vedieť shop, čo to predáva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.