Povedala som si, že už v živote nenapíšem článok o panviciach, sú vyčerpávajúce. Nuž, a zas si ťukám.

P1050667a

Takže, pred Vianocami sme si dopriali novú palacinkáreň, ocka už zunovalo vyrábať palacinky v Kolimax nereze, je trochu vysoká na palacinky a tie boli vždy dosť tučné. A tak sme si vybrali toto:

Oceľová panvica na palacinky Mineral B Element O 24 cm, de Buyer

http://www.debuyer.com/en

Máme ju z
http://www.kulina.sk/ocelova-panvica-na-palacinky-mineral-b-element-o-24-cm-de-buyer/d-76636/

za 26,40Eur, doprava 5Eur

P1040805a

P1040806a

Je vyrobená vo Francúzsku a je z ocele, ako to i názov naznačuje. Rovno poviem, máme ju radi je perfektná s jediným mínusom – tá rúčka je veľmi zlý nápad. Nie je žeravá, ale zohrieva sa pomerne dosť, na rozdiel od nerezového Kolimaxu, ktorá zostáva studená. Tá panvica nie je určená do sporáku, kľudne rúčku mohli dať i drevenú alebo dokonca plastovú.

Dostali sme k nej jeden papierik, ktorý sme “vzorne poslúchli”, v podstate bolo na ňom to isté, čo na stránkach predajcu, ja to iba tak opíšem:

“Pred prvým použitím: panvicu vypláchnite vriacou vodou a dobre osušte. Nalejte do panvice olej do výšky cca 1 cm a asi 5 minút zahrievajte. Olej vylejte a panvicu vytrite papierovou kuchynskou utierkou. Čím častejšie budete panvicu používať, tým lepšie budú výsledky pri varení. Čím černejší bude vnútorný povrch, tým lepšie nepriľnavé vlastnosti bude mať. Panvicu neumývajte v umývačke riadu, stratí tým svoje nepriľnavé vlastnosti a bude korodovať.”

No, my sme tam dali ten olej, chvíľu nič a potom úplne zrazu spálený smrad v celom byte. Hneď nato sme začali robiť palacinky, prvé tri som pre istotu dala psom a nie deťom. Prvé palacinky trošku lepili. Odvtedy naša panvička iba černie a už vôbec nelepí. Ja ju umývam slušne iba ako je to v návode, opláchnem s trochou horúcej vody a hneď pretriem.

“Starostlivosť po použití: Odstráňte zvyšky jedál a panvicu opláchnite vriacou vodou. Následne ihneď utrite utierkou, aby si panvica zachovala svoje vlastnosti a aby ste predišli vzniku hrdze.”

P1040810a

P1040811a

P1040814a

Náš recept na palacinky, ak to niekoho zaujíma, nič prevratné v ňom nie je:

280g hladkej múky
2 vanilkové cukry
4 vajcia
1/2 L mlieka
štipka soli
1/2 lyžičký prášku do pečiva (môže byť nemusí, dávame, ak nezabudneme)

Rozmiešať.
Netreba nechať odstáť, ak potrebujete ihneď použiť, môžete.

P1040816a

P1040817a

P1040818a

Nuž, železo. Neviem koľko železa sa uvoľňuje z oceľových panvíc a či je to vôbec škodlivé. Podľa mňa ak áno, tak nie je v takom množstve a už rozhodne nie pri palacinkách raz mesačne. Ale ako sa hovorí, všetko s mierou a nič nie je nevinné množstvo.

Takže, tu je “moja štúdia”.

3 reakcie na Naša nová palacinkáreň

  1. Lena hovorí:

    Dobry den,

    prestudovala som Vase stranky ohladom riadu a pomohli sa mi lepsie zorientovat a utvrdit v tom /po zlych skusenostiach s teflonovymi panvicami Tefal a ich olupovanim/, ze kvalitny prirodny material , ci uz nerez, liatina, ocel by mali byt zdravsie ako ktorekolvek neprilnave povrchy. Zvazovala som keramicku panvicu , ale po vasich skusenostiach a v podstate aj vacsiny ludi, ze po takej kratkej dobe stracaju neprilnavost, mam teraz naozaj dilemu, v com pripravovovat rychle osmazenu, alebo opekanu zeleninu, napr cukinu, baklazan, bez pridania oleja. Pokusy s nerezovymi panvicami/IKEA 365[ nedopadli dobre, s malom oleja sa prilepili na dno a s viac olejom nasiakli ako spongia. Uvazujem o ocelovej de Buyer,resp o liatinovej napr Liatinová grilovacia panvica Iron LT1063 Lamart štvorcová 24 cm, ale nenasla som ich zlozenie, teda pochopila som, ze je to obycajne surove zelezo, ktore treba osetrovat a “vypalovat” olejom. Ale mam k tomu viac otazok, je vypalovanie olejom zdravotne nezavadne, resp pri akej teplote, prepalovany olej je karcinogenny, co sa s nim deje pri akych teplotach, mam chapat, ze ako keby “polymerizoval” a vytvaral vrstvu z ktorej sa uz skodlive latky neuvolnia, resp tento riad sa ma potierat olejom, ale olej na vzduch oxiduje, tuhne , resp sa znehodnocuje, napr mak uz na druhy den je horky, orechy by sa nemali nechat dlho vylupane atd. Je potom tato vrstvicka pribudajuceho oleja naozaj pri teplotach okolo 200 oC pri vysmazani a peceni palaciniek naozaj nezavadna, zatial to nemam celkom prestudovane, nemate s tym skusenosti, resp. informacie, kde by sa to dalo nastudovat. Dakujem vopred za odpoved.

  2. zuzana hovorí:

    Dobry den, clanok o panviciach je uzasny, odporucam a zdielam ho dalej. Tiez si vsak myslim ze vypalovanie olejom nie je uplne zdravotne nezavadne. Osobne si myslim ze dobre su smaltovane, nerezove a kamenove prostriedky.

  3. Zuzana hovorí:

    Dobry den,
    problematika ma zaujala ale nie som chemik :( co sa mi podarilo najst na webe:
    1) pri vysokých teplotách nad 180 °C sa tuk nad bodom zadymenia rozkladá a začína sa tvoriť dym, ako znak rozkladu tuku za vzniku jedovatých karcinogénnych látok (zvýšenou polymerizáciou a degradáciou vznikajú aldehydy a ketóny). Zdroj: http://crzp.uniag.sk/Prace/2011/M/F6944FC473D540D78365B8044ECE69F6.pdf
    2) rozne tuky maju rozne body dymenia (smoke point) http://www.seriouseats.com/2014/05/cooking-fats-101-whats-a-smoke-point-and-why-does-it-matter.html
    3) pri tepelnom spracovani tukov vznikaju rozne reakcie, tuky hydrolyzuju na volne mastne kyseliny a glycerol, oxidacia MK na hyperoxidy, aldehydy, uhlovodiky, polymerizacia hyperoxidov a cyklickych MK na volne radikaly, najdolezitejsia je asi reakcia: pyroliza glycerolu na akrolein (akrylaldehyd) – potencialne karcinogenna zlta kvapalina, dalej Maillardove reakcie, vdaka ktorym tuky hnednu (to vysvetluje asi tu hnedu vrstvu toho ochranneho tuku) zdroj: http://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/5108/hrdinov%C3%A1_2008_bp.pdf?sequence=1
    4) dalsia bakalarska praca z Ciech sa venuje cisto akroleinu pricom len okrajovo spomina Akrolein je nestálý, při pokojové teplotě produkuje toxické koncentrace a polymerací (zvláště pak působením světla nebo
    v přítomnosti zásady nebo silné kyseliny) tvoří diakryl a plastovou pevnou látku. http://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/3285/veleck%C3%A1_2007_bp.pdf?sequence=1
    Viac som k tomu nenasla ale na zaklade tychto informacii – pri spalovani tuku a vytvarani tej ochrannej vrstvy s urcitostou vznikaju nebezpecne latky, aj karcinogenny akrolein. Ochranna vrstva je pravdepodobne PLAST. 5) Je mozne, ze v celej reakcii ma nejaky vplyv aj zelezo ako katalyzator (???)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>