Povedala som si, že už v živote nenapíšem článok o panviciach, sú vyčerpávajúce. Nuž, a zas si ťukám.

P1050667a

Takže, pred Vianocami sme si dopriali novú palacinkáreň, ocka už zunovalo vyrábať palacinky v Kolimax nereze, je trochu vysoká na palacinky a tie boli vždy dosť tučné. A tak sme si vybrali toto:

Oceľová panvica na palacinky Mineral B Element O 24 cm, de Buyer

http://www.debuyer.com/en

Máme ju z
http://www.kulina.sk/ocelova-panvica-na-palacinky-mineral-b-element-o-24-cm-de-buyer/d-76636/

za 26,40Eur, doprava 5Eur

P1040805a

P1040806a

Je vyrobená vo Francúzsku a je z ocele, ako to i názov naznačuje. Rovno poviem, máme ju radi je perfektná s jediným mínusom – tá rúčka je veľmi zlý nápad. Nie je žeravá, ale zohrieva sa pomerne dosť, na rozdiel od nerezového Kolimaxu, ktorá zostáva studená. Tá panvica nie je určená do sporáku, kľudne rúčku mohli dať i drevenú alebo dokonca plastovú.

Dostali sme k nej jeden papierik, ktorý sme “vzorne poslúchli”, v podstate bolo na ňom to isté, čo na stránkach predajcu, ja to iba tak opíšem:

“Pred prvým použitím: panvicu vypláchnite vriacou vodou a dobre osušte. Nalejte do panvice olej do výšky cca 1 cm a asi 5 minút zahrievajte. Olej vylejte a panvicu vytrite papierovou kuchynskou utierkou. Čím častejšie budete panvicu používať, tým lepšie budú výsledky pri varení. Čím černejší bude vnútorný povrch, tým lepšie nepriľnavé vlastnosti bude mať. Panvicu neumývajte v umývačke riadu, stratí tým svoje nepriľnavé vlastnosti a bude korodovať.”

No, my sme tam dali ten olej, chvíľu nič a potom úplne zrazu spálený smrad v celom byte. Hneď nato sme začali robiť palacinky, prvé tri som pre istotu dala psom a nie deťom. Prvé palacinky trošku lepili. Odvtedy naša panvička iba černie a už vôbec nelepí. Ja ju umývam slušne iba ako je to v návode, opláchnem s trochou horúcej vody a hneď pretriem.

“Starostlivosť po použití: Odstráňte zvyšky jedál a panvicu opláchnite vriacou vodou. Následne ihneď utrite utierkou, aby si panvica zachovala svoje vlastnosti a aby ste predišli vzniku hrdze.”

P1040810a

P1040811a

P1040814a

Náš recept na palacinky, ak to niekoho zaujíma, nič prevratné v ňom nie je:

280g hladkej múky
2 vanilkové cukry
4 vajcia
1/2 L mlieka
štipka soli
1/2 lyžičký prášku do pečiva (môže byť nemusí, dávame, ak nezabudneme)

Rozmiešať.
Netreba nechať odstáť, ak potrebujete ihneď použiť, môžete.

P1040816a

P1040817a

P1040818a

Nuž, železo. Neviem koľko železa sa uvoľňuje z oceľových panvíc a či je to vôbec škodlivé. Podľa mňa ak áno, tak nie je v takom množstve a už rozhodne nie pri palacinkách raz mesačne. Ale ako sa hovorí, všetko s mierou a nič nie je nevinné množstvo.

Takže, tu je “moja štúdia”.

Vypálenie číslo dva – január 2018

Posledné palacinky sa už prilepovali, tak sme sa rozhodli vypáliť panvicu znova.
Tentoraz sme použili repkový olej, má teplotu spálenia 240 stupňov, ale možno to závisí aj od značky. Aj preto sa odporúča repkový olej na vyprážanie, slnečnicový a ďalšie sú vhodné skôr do šalátov a na iné prílohy. Osobne si myslím, že je rozdiel medzi spáleným a vypáleným olejom a to presne v bode spaľovania, ale nie som odborník na tieto veci.

Vyšúrovali sme panvicu soľou a saponátom – poriadne sme to vyčistili. Lebo ináč by sa panvica nemala šúchať, keď je už vypálená, aby sa nezničila horná vrstva.

Potom sme na to dali trochu repkového oleja a rozotreli papierovou vreckovkou. Len toľko, aby bola mastná, nie aby na tom bola vrstva oleja.

Potom sme to dali do rúry na 200 stupňov. A nechali tam 20 min – pol hodinku, kým sa zdalo, že na povrchu je odlesk oleja a tá vrstva bola taká pololepkavá.

Nejde o to, aby sme na panvici mali nejaký povrch, skôr o to, aby sa ten olej dostal do tých pórov a vrch bol drsný.

Možno preto má panvica železnú rúčku, aby bola vypalovateľná aj v trúbe.

Prvá palacinka sa neodlepila, bolo treba lopatkou prejsť pod celú palacinku a pritlačiť trochu dolnú vrstvu. Druhá šla o niečo lepšie a všetky ostatné boli výborné.

P1100070a

P1100069

Neviem, či tento spôsob vypaľovania je najlepší, tiež ho máme iba z youtube, kde sa hovorí, že by sa panvica mala vypaľovať po každom pečení, ale to sa mi zdá trochu prehnané. Takisto neviem, či tento povrch je super nezávadný, dúfam, že je v poriadku. Problém je, že nejaký nepriľnavý povrch potrebujeme a všetky nepriľnavé povrchy majú nejaký problém, či už sú toxické alebo nevydržia dlhšie ako rok alebo obe.. Na tekuté jedlá je vhodný smalt, ale smalt nie je univerzálny a rozhodne nie je nepriľnavý. Ešte stále hľadám náhradu za Kolimax wok “keramickú” panvicu, ktorej nepriľnavosť odišla ani nie po roku.

15 reakcií na Naša nová palacinkáreň

  1. Lena hovorí:

    Dobry den,

    prestudovala som Vase stranky ohladom riadu a pomohli sa mi lepsie zorientovat a utvrdit v tom /po zlych skusenostiach s teflonovymi panvicami Tefal a ich olupovanim/, ze kvalitny prirodny material , ci uz nerez, liatina, ocel by mali byt zdravsie ako ktorekolvek neprilnave povrchy. Zvazovala som keramicku panvicu , ale po vasich skusenostiach a v podstate aj vacsiny ludi, ze po takej kratkej dobe stracaju neprilnavost, mam teraz naozaj dilemu, v com pripravovovat rychle osmazenu, alebo opekanu zeleninu, napr cukinu, baklazan, bez pridania oleja. Pokusy s nerezovymi panvicami/IKEA 365[ nedopadli dobre, s malom oleja sa prilepili na dno a s viac olejom nasiakli ako spongia. Uvazujem o ocelovej de Buyer,resp o liatinovej napr Liatinová grilovacia panvica Iron LT1063 Lamart štvorcová 24 cm, ale nenasla som ich zlozenie, teda pochopila som, ze je to obycajne surove zelezo, ktore treba osetrovat a “vypalovat” olejom. Ale mam k tomu viac otazok, je vypalovanie olejom zdravotne nezavadne, resp pri akej teplote, prepalovany olej je karcinogenny, co sa s nim deje pri akych teplotach, mam chapat, ze ako keby “polymerizoval” a vytvaral vrstvu z ktorej sa uz skodlive latky neuvolnia, resp tento riad sa ma potierat olejom, ale olej na vzduch oxiduje, tuhne , resp sa znehodnocuje, napr mak uz na druhy den je horky, orechy by sa nemali nechat dlho vylupane atd. Je potom tato vrstvicka pribudajuceho oleja naozaj pri teplotach okolo 200 oC pri vysmazani a peceni palaciniek naozaj nezavadna, zatial to nemam celkom prestudovane, nemate s tym skusenosti, resp. informacie, kde by sa to dalo nastudovat. Dakujem vopred za odpoved.

  2. zuzana hovorí:

    Dobry den, clanok o panviciach je uzasny, odporucam a zdielam ho dalej. Tiez si vsak myslim ze vypalovanie olejom nie je uplne zdravotne nezavadne. Osobne si myslim ze dobre su smaltovane, nerezove a kamenove prostriedky.

  3. Zuzana hovorí:

    Dobry den,
    problematika ma zaujala ale nie som chemik :( co sa mi podarilo najst na webe:
    1) pri vysokých teplotách nad 180 °C sa tuk nad bodom zadymenia rozkladá a začína sa tvoriť dym, ako znak rozkladu tuku za vzniku jedovatých karcinogénnych látok (zvýšenou polymerizáciou a degradáciou vznikajú aldehydy a ketóny). Zdroj: http://crzp.uniag.sk/Prace/2011/M/F6944FC473D540D78365B8044ECE69F6.pdf
    2) rozne tuky maju rozne body dymenia (smoke point) http://www.seriouseats.com/2014/05/cooking-fats-101-whats-a-smoke-point-and-why-does-it-matter.html
    3) pri tepelnom spracovani tukov vznikaju rozne reakcie, tuky hydrolyzuju na volne mastne kyseliny a glycerol, oxidacia MK na hyperoxidy, aldehydy, uhlovodiky, polymerizacia hyperoxidov a cyklickych MK na volne radikaly, najdolezitejsia je asi reakcia: pyroliza glycerolu na akrolein (akrylaldehyd) – potencialne karcinogenna zlta kvapalina, dalej Maillardove reakcie, vdaka ktorym tuky hnednu (to vysvetluje asi tu hnedu vrstvu toho ochranneho tuku) zdroj: http://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/5108/hrdinov%C3%A1_2008_bp.pdf?sequence=1
    4) dalsia bakalarska praca z Ciech sa venuje cisto akroleinu pricom len okrajovo spomina Akrolein je nestálý, při pokojové teplotě produkuje toxické koncentrace a polymerací (zvláště pak působením světla nebo
    v přítomnosti zásady nebo silné kyseliny) tvoří diakryl a plastovou pevnou látku. http://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/3285/veleck%C3%A1_2007_bp.pdf?sequence=1
    Viac som k tomu nenasla ale na zaklade tychto informacii – pri spalovani tuku a vytvarani tej ochrannej vrstvy s urcitostou vznikaju nebezpecne latky, aj karcinogenny akrolein. Ochranna vrstva je pravdepodobne PLAST. 5) Je mozne, ze v celej reakcii ma nejaky vplyv aj zelezo ako katalyzator (???)

    • electra hovorí:

      dakujem za prispevky a studie
      1 ako uvádzate vysoké teploty nad 180 stupňov, takže závisí od použitého oleja a použitej teploty
      2 oleje majú rozne body dymenia, presne, repkovy ma napr az nad 240 (predpokladam, ze zavisi i na kvalite), my sme vypalovali naposledy repkovym na 200 a trube – vid vyssie dodatok druhy proces vypalovania
      3 kazdy spaleny olej je potencionalne karcinogenny, to je vseobecne zname, preto su odporucane iné druhy oleja na varenie a prilohy (slnecnica) a ine na vyprazanie a vysmazanie (repkovy), vid bod dymenia
      4 bakalarskym pracam davam 0 bodov hodnovernosti, vacsina je napisana z povinnosti, nie zo zaluby, to by si trebalo prestudovat zdroje tej bakalarskej prace a to sa mi zas nechce zabijat cas, aj ja mam daky zivot..

      pri liatinovych panviciach to nejako skor suvisi s porami, ale neviem ako a neviem ako je na tom s porami ta nasa. ani nejde o to, aby tam bola daka hruba vrstva, ale aby sa olej vsal do porov, viac o tom neviem
      to nie je obrana nasej panvice , iba konstatujem, ze som nenasla iny vhodnejsi neprilnavy povrch. a daky neprilnavy povrch potrebujeme, aj ked 90% jedla uvarime v smalte.

  4. SlecnaD hovorí:

    Dobry den.dakujem velmi pekne za to,ze venujete tolko casu skumaniu materialov.az teraz ked mam dieta si davam zalezat na tom v com pripravujem jedlo.ale po pravde stale v tom mam zmatok.mam pocit,ze si mozem vybrat len mensie zlo :) ale to je stale lepsie ako nic.potrebujem panvicu na palacinky a naozaj neviem podla coho mam hladat.chcela skm sa spytat ci ste s tou vasou DeBuyer spokojna.aj ked ma odradza to vypalovanie,ale asi je naozaj co sa materialu tyka zatial naj.este sa mi pozdavaju GreenPan aj ked konkretne na plalacinky tusim nemaju ziadnu.alebo tu predtym co ste mali nerezovu Kolimax by ste odporucali uplne najviac?aj ked je pracnejsie na nej robit palacinky?tych materialov je naozaj vela a ich marketingove tahy ako opisuju material a zavadzaju to je na mna uz moc :) ked je aj kysla smotana balena v polystirene…no dik. skratka sa uz dlho neviem rozhodnut.vedeli by ste mi poradit nejaku konkretnu prosim? Dakujem

    • electra hovorí:

      Dobry den. Pokusim sa z toho neurobit clanok, kedze aj tak pisem na vypalene povrchy jeden, je na ne vela otazok. Skusim to tak do radu, stale najzdravsie sa mi pozdava sklo a smalt, ak teda kupite naozaj od kvalitneho vyrobcu a testovane na skodlive latky, lebo aj do skla a farby sa da kadeco namiesat. Co sa da v tom uvarit, treba uvarit v tom. Pokial ide o trochu problematicke jedla ako ryza ci mlieko, odporucam hruby nerez. Tenky nerez je tak na rezance a polievky a tie sa daju spravit aj v smalte, ktory uprednostnujem. Nuz a pokial ide o problematicke jedla od palaciniek cez vajicka az po vyprazanie a spol, na ktore potrebujeme nevyhnutne neprilnavy povrch, tak je to dost zlozite. V podstate ste to vystihli, co kto poklada za cestu mensieho zla alebo je mu to pohodlnejsie (teflon, ine ptfe povrchy, tzv keramicke alebo vypalene panvice).

      Najdolezitejsi princip pri neprilnavych povrchoch je nezneuzivat ich a naozaj ich pouzivat iba na to co nevyhnutne potrebujeme. Jednak dlhsie vydrzia a jednak minimalizujeme prijem neziaducich latok. Nerezovu kolimax mam rada, ale neodporucam v tom palacinky, naozaj sa nadriete. Ale pokial ide o cena – material – vykon, je to jedna z tych najlepsich nerezovych panvic na trhu, podla mna. GreenPan som nikdy nemala. S DeBuyer sme spokojni, pokial ide o palacinky.

      Tzv vypalovacie panvice funguju na principe pouzivania, cim dlhsie sa pouzivaju, tym su neprilnavejsie. Ptfe a keramicke neprilnave panvice funguju naopak, casom ich neprilnavost ubuda v zavislosti od kvality, potom zacina byt problematicky aj povrch pod nimi.

      Pri vypaleni v podstate nejde o to, aby ste skoncili s ciernou panvicou, ale by ste upchali pory – trochu oleja, rozotriet papierovou vreckovou, nesmie ten olej tiect, ma byt iba mastna, iba trochu prehriat v trube, a samozrejme pouzit olej s vysokou hodnotou dymenia, najdostupnejsi je repkovy. Panvica nepotrebuje mat mm glazúru oleja, potrebuje iba aby sa ten olej dostal do pórov. Predstavte si lepidlo, lepidla funguju tak, ze sa dostanu do porov v materialy, tak sa prilepi. Hladke klzke povrchy sa tazko lepia. Tak vznika neprilnava vrstva na povrchu, ze pory tam nie su. A treba to robit pomerne casto, pripadne vzdy ked sa Vam zda, ze sa jedlo zacina pripalovat.

      Pri vypalovani dochadza k dvom chemickym procesom, ktore su skodlive a prave preto sa odporuca pouzivat olej s co najvyssim bodom dymenia. Ale to je na dlhsie.

      Ak Vas odradza samotne vypalovanie, mozete si vziat predvypalenu panvicu, nie je ich na trhu vela. Pripadne aj neprilnavy ptfe ci tzv keramicky povrch. Ako ste to spravne nazvali, musite si vybrat co je pre vas cesta mensieho zla. Na druhej strane, proces a material, ktory nanasaju na neprilnave panvice, tiez nie je posypanie praskovym cukrom. Kto ma vsak problem s mastnym olejovym jedlom, aj tak musi volit jednu z poslednych dvoch alternativ, nema na vyber.

      • SlecnaD hovorí:

        Dakujem pekne za odpoved.tolko veci potrebujem vymenit a zmenit,ze neviem kde skor zacat :) moc si vazim vas cas,ktory tomuto a inym studiam venujete.vsetko dobre prajem

  5. Viera hovorí:

    Zdravim. No presne tuto panvicu mam uz 3 dni v kosiku a stale vaham ci kupit alebo nie. Po Vasom clanku urcite kupujem :)
    Co sa tyka zdravotnej zavadnosti – zijem vo FR a tu je na temu non-toxic toho strasne vela, o vareni v tejto suvislosti ani nehovorim. Je tu strasne vela maniakov v dobrom slova zmysle. A teda podla nich je tento typ panvice uplne tip-top eko-non-toxic! Napr tento clanok krasne vysvetluje, ze ten proces vypalovania, po fra culottage, nema nic spolocne s prepalenym olejom, tento proces vplyvom vysokej teploty meni vlastnosti povrchu. Preto sa treba o povrch riadne starat – dokladne cistit od zbytkov. Odporucaju po kazdom pouziti este taky 1cm vody cca 3 minuty prevarit, vyliat, este raz horucou vodou oplachnut a tak vytriet do sucha.
    V tomto pripade jednoznacne verim zdravotnej nezavadnosti a ani zdaleka a z rychlika by som neporovnavala s inou neprilnavou alternativou

    • electra hovorí:

      Myslim, ze tento druh panvice je idealny na palacinky, ale nemyslim, ze univerzalny. Ziaden povrch vsak nie je univerzalny a nemal by sa zneuzivat “na vsetko” a povrchy musia byt zohladnene vzhladom na potraviny, ktore varime a vzhladom na nas zdravotny stav.

  6. slecnaD hovorí:

    Dobrý deň. Prosím Vás pekne, ešte takú konkrétnu otázku mám. Aký olej prosímm Vás používate presne na to vypalovanie a celkovo na vysoku teplotu? viem, ze ste pisali, ze repkovy je naj. len aj tych je milion druhov a niekde som citala ze aj olivovy, kokosovy maju vysoku odolnost voci teplote. neviem ci ist do rafinovaneho, alebo za studena lisovaneho. Dakujem, pekne

    • electra hovorí:

      Dobry den, použili sme repkový clever z billy, jemne vytreli kuchynskou papierovou utierkou, dali sme to do rúry na 200 stupňov (repkový má 240) na cca 20 min, ale v poslednom odstavci článku je to popísané. Priložila som obrázok vyššie.

      • slecnaD hovorí:

        Dakujem. A prosim vas este jedna otazocka. to zahrievanie znamena na miernom ohni 5 minut? ja som ju teda obliala vriacou vodou, vytrela do sucha, naliala olej a na maximum pustila sporak za 3 minuty som nevidela na meter kolko dymu sme mali v dome. panvica je na jednom mieste uuuuplne cierna az mam tendenciu to vydrhnut. po pravde som na nej este nic nerobila. Prepacte ze vas tu bombardujem

      • electra hovorí:

        Dobry den, to je v poriadku, pokojne piste. Neviem ci ste to zle nepochopili. Podla toho dymu sudim, ze ste tam naliali vela oleja, to sa uz aj nám stalo pri prvom pokuse, plný dom bol dymu. Vyhodili sme panvicu na dvor vydymyt. Akurát sme zmúdreli. To staci dat trochu oleja a vytriet papierovou vreckovkou alebo utierkou, proste zamastit panvicu, nema to tiect a nemalo by to tak dymit. Neviem nakolko to mate cierne, nasa panvica je stale tej istej kovovo-medenej farby ako ked sme ju kupili, iba je trochu zltsia a na kusku je tmavsi flak, najdem niekde foto a postnem ho neskor vyssie do clanku, iba teraz mam doma tri deti a musim ich odhanat, aby som dopisala vetu. Ak mate z toho zly pocit alebo je to viac cierne ako by ste chceli, proste to vydrhnite a skuste znovu.

        Mnohí majitelia panvíc to tak robia nadalej, iba jemne poumývat a zas jemne vytriet olejom a spat na sporak. Akurat pri nasej palacinkarni, to nepokladam za dolezite, aspon nie pri tej nasej, aby sme to po kazdom umyti alebo kazdom druhom vypalovali, lebo my aj tak robime palacinky raz tyzdenne na oleji, takze je tam olej.
        Takze odkedy to mame my sme to vypalovali zo dvakrat prvy raz ked sme ju kupili pred rokom a teraz v podstate zas.

  7. SlecnaD hovorí:

    Isla som podla pokynov.milimeter oleja.hlavne ze som mesiac studovala aka panvica je naj,aky olej je naj a nakoniec to dopadlo tak ze je suca do kosa :) :) nic no dufam,ze ked ju vydrhnem tak bude pouzitelna.ja viem ze ma cernat ale teda postupne.ja som to dokazala na prvy krat :) :)

    • electra hovorí:

      Možno na prvýkrát to dymí či chceme alebo nie bez ohľadu na množstvo oleja, momentálne to neviem odskúšať, keďže naše dve panvice sú vypálené už viackrát. Fakt neviem, nato treba viac pokusov alebo skúseností.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>