Makové rožky

Keďže je leto a každý si spomenie, aký je dôležitý pre nás vitamín D, tak nesmieme zabúdať, že chodí ruka v ruke s vápnikom (podobne ako C vitamín so železom, nie som až taká múdra toto sú jediné dvojice čo si pamätám, ináč mi to na biológii človeka vôbec nešlo ;P). Vitamín D popri iných funkciách napomáha vstrebávaniu vápnika v tele (ono je to trochu zložitejšie treba nato i vhodné tuky, ale nechajme zložitú biológiu človeka tak..). A všetci vieme, že vápnik je dôležitý pre naše kosti, zuby, srdiečko, krvný tlak a ďalšie, a hlavne veľmi dôležitý pre naše rastúce deti. Podľa niektorých múdrych stránok, ktoré linkujem nižšie, denný príjem vápnika je dobré rozdeliť na tri dávky a najviac by sme mali zjesť na večeru, keďže v noci a v leže sa najviac kosti odvápňujú (to platí pre dospelých, u deti kosti rastú a nadobúdajú kostnú dreň, vraj).

A hoci nám mliekárenský priemysel rád nahovára, že najviac vápnika je v mlieku či jogurtoch, nie je to celkom pravda. Ono totiž obyčajný mak má tak 10x viac vápnika ako mlieko (mlieko 125mg/100g, mak 1400mg/100g, sezamové semienka 670mg/100g). Keď sme už pri mliečnych výrobkoch, najviac vápnika obsahujú tvrdé syry, ale aj tu záleží od druhu spracovania (myslím, že parmezán je na tom najlepšie, viď linku na tabuľku nižšie). Nuž, ale aby sme sa vrátili k tomu maku.

PICT9955

Keďže má mak najviac vápnika zo všetkých potravín, je to úžasné obohatenie stravy a makové rezance sú vždy dobrý nápad na rýchlu večeru, keď nemáme nič lepšie. My sme našťastie naučili obe slečny ľúbiť makové rezance, takže ešte aj naša extrémne prieberčivá staršia princezná ich zje.

U nás v potravinách – a iste i v ďalších mestách – predávajú také malé makové rožky. A ja a moje deti sme si ich veľmi obľúbili, takže si občas kúpime. No a aby sme ich mali po ruke aj doma, tak sme si našli recept na vlastné makové rožky. Ináč sa vraj volajú Bratislavské rožky, ak to niekto bude hľadať na internete, a majú aj orechovú verziu (tú istú iba mak nahraďte orechmi).

cesto:
300g polohr. múky
20g droždia
120g masla
1dl mlieka
štipka soli
20g práškového cukru
2žĺtky

zmiešať suché veci (múka, práškový cukor, štipka soli),
do pohára dať deci mlieka s droždím a štipkou cukru, zamiešať a nechať pracovať, dobré je to keď sa na povrchu začne tvoriť kvas
potom zamiešať do suchej zmesi spolu s maslom a 2 žĺtkami
nechať kvasiť

plnka:
100g maku
100g kryštálového cukru
1/2dl vody
citrónová kôra

vodu s citrónovou kôrou + cukor priviesť do varu, tak aby sa cukor rozpustil vo vode
dosypať pomletý mak

postup
rozvaľkať cesto na cca 4mm
narezať ho na pásiky cca 10-15cm široké alebo aké chceme mať rožky
plnku dať do sáčku, odrezať rožtek a tak vytláčať na cesto a vždy zabaliť a spraviť z toho rožok
ukladať na papier na pečenie a rožok potrieť vajíčkom, piecť na 180 stupňoch, asi 20min alebo kým nezhnednú a prestanú sa lepiť k papieru

poznámka k maku:
Najlepšie je použiť čerstvo pomletý mak, my si melieme vlastný, aj keď je to trochu náročnejšie. Lebo ten pomletý, čo sme si kúpili nám až tak nechutil. A ak po dlhšom skladovaní máte horký mak, okamžite ho vyhoďte. Môže byť silne karciogénny.

vekové odporúčanie:
mak sa neodporúča pre detičky do 2. roku veku.

o maku
http://www.viescojes.sk/magazin/potraviny-vseobecne/kupili-ste-horky-mak-kazite-si-pozitok-z-tradicnej-a-zdravej-dobroty/
http://varecha.pravda.sk/diskusie/dobry-mak/4363-forum.html

zoznam potravín s obsahom vápnika
http://www.osteoporoza.sk/pacienti/vyziva/obsahvapnika/

top 10 potravín s obsahom vápnika
http://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-calcium.php

potraviny bohaté na kalcium v servírovaných porciách jedla
http://www.iofbonehealth.org/calcium-rich-foods

PICT9957

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.