O buchtách, muffinách a bábovke

Buchty, muffiny a bábovky. Tieto tri verzie obmieňame tak týždenne pre deti. Je to dobrý olovrant s trochou kakaa alebo banánového mlieka, prípadne multivitamínového džúsu. Aby deti mali niečo rýchle, keď prídu s tým, že „som hladný.“ Držíme sa hesla, keď nemajú chuť na chlieb, nech jedia koláče. Francúzsku kráľovnú vraj tieto slová stáli hlavu, ja snáď o ňu neprídem.

Ako veľký milovník dejín a Dumasa, nemôžem si odpustiť poznámku k Marie Antoinette, keď som ju už spomenula.

„Qu’ils mangent de la brioche“ – keď nemajú chlieb, „nech jedia koláče“. Jeden z najslávnejších citátov v dejinách prisudzujú francúzskej kráľovnej Marie Antoinette, ktorá bola medzi iným aj najslávnejšou dcérou Márie Terézie. Vraj ju tento rozmarný výrok stál hlavu. Popravde, francúzske slovo z historky „brioche“ znamená brioška a francúzska kráľovná túto poznámku nikdy nevyslovila. Podobná historka sa tradovala už dávno predtým, ako prišla do Francúzska. Mária Terézia, ktorá dbala na výchovu a vzdelanie svojich detí, vychovala z Marie Antoinetty inteligentnú ženu, ktorá mala súcit s chudobnými a podporovala charitu. V podstate veľa vecí, čo sme sa učili v škole o francúzskej revolúcii bol veľký nonsens. Takže dúfam, že to už v knižkách dejepisu opravili, lebo dejepisár nebude spokojný s tým, čo naučím svoje deti o francúzskej revolúcii. Rovnaká hlúposť je, že „revolucionári zaútočili na Bastilu, aby oslobodili politických väzňov“… Politickí väzni tam už dávno neboli. Faktom je, že v Bastile v tom čase sedelo sedem väzňov: štyria falšovatelia, dvaja šialenci a šľachtic obvinený zo sexuálneho zneužívania.. V Bastile bol uskladnený pušný prach a ten revolucionári potrebovali, aby mohli bojovať proti kráľovskej armáde… Ale vráťme sa ku koláčom.


Muffiny / Cupcakes

250g polohrubej múky
100g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
2 vajíčka

zmiešať.. pridať:
2 biele jogurty
1 dl oleja
1 postrúhané jablko

ak chcete pridať:
1 trochu postrúhanej / pokrájanej čokolády

Do papierových mištičiek je treba trochu oleja, aby sa spodok nepripálil.
Nemáme panvicu na muffiny, všetky dostupné sú teflónové a tie som nechcela. Takže sme na papierových mištičkách v plechu, akurát nevyzerajú tak dokonale, lebo neudržia tvar, ale sú v pohode.

Dávame do STUDENEJ TRÚBY na 150 stupňov.

 

 

Plnené buchty

Píšem originál recept z nejakého časopisu, čo používame, s trochou obmien a pridanými poznámkami.

Cesto:
250ml vlažného plnotučného mlieka
pol kocky droždia
500g polohrubej múky
100g kryštálového cukru
2 štipky soli
štvrť lyžičky mletej vanilky (vanilkového extraktu) my dávame vanilkový cukor
kôra z polovičky biocitróna
100ml oleja
1 lyžička rumu z namočených hrozienok (nedávame hrozienka iba rum, deti hrozienka nezjedia)
2 žĺtky
olej na potretie buchiet

Plnka:
250g plnotučného hrudkovitého tvarohu
práškový cukor podľa chuti
za hrsť hrozienok namočených v rume (nedávame, deti to nezjedia)
štvrť lyžičky mletej škorice
štvrť lyžičky vanilkovej pasty (my dávame vanilkový cukor)
1 žĺtok
trocha mlieka podľa potreby*
4-5 lyžíc slivkového lekváru (my máme marhuľový a / alebo čučoriedkový)
nutellu – mali sme aj tieto, ale tie až tak nikomu nechutili, hoci sme čokoládoví, tak sme ich prestali robiť, ale môžete vyskúšať 2-3 kusy

*Poznámka k tvarohu a mlieku:
Ak je tvaroh dostatočne mokrý, netreba mlieko. Musí byť hrudkovitý a šťavnatý. Ak nie je šťavnatý, treba pridať mlieko.

1. Z časti mlieka, droždia, zo štipky cukru a z lyžice múky vypracujte kvások. Zvyšnú múku preosejte a vmiešajte do nej cukor, soľ, vanilku a citrónovú kôru. Prilejte kvások, olej, rum, žĺtky a väčšinu zvyšného vlažného mlieka.

2. Cesto riadne premieste, a ak treba, pridajte trochu múky alebo mlieka, aby bolo vláčne a iba jemne lepivé. Cesto prikryte a nechajte nakysnúť, kým nezväčší svoj objem asi dvojnásobne.

3. Pripravte plnku: Zmiešajte tvaroh s cukrom, so scedenými hrozienkami (u nás nie), s vanilkou, so škoricou, so žĺtkom a aj s mliekom, ak ju treba trochu zriediť.

4. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru štvorca a rozkrájajte ho na rovnomerné štvorce veľkosti 4x4cm. Do stredu každého dajte asi lyžičku plnky, pritiľahlé kraje k sebe pritlačte a rukami vyformujte bochníky. Časť buchiet naplňte lekvárom.

5. Bochníky poukladajte na vymastený plech tak, aby sa jemne dotýkali. Predtým buchty potrite olejom zvrchu aj zboku. Nechajte ešte na teplom mieste 10-15 minút kysnúť. Pečte pri teplote 180 stupňov približne asi 35 minút. Dávame do HORÚCEJ trúby. Stupne platia, tých 35 minút nie tak celkom, treba pri tom sedieť. Pred podávaním posypte práškovým cukrom (my neposýpame).

Bábovka

4 žĺtky + 20dkg práš. cukor + 1 vanilkový cukor zmiešať
pridať 4 vyšľahané bielky
pridať 20dkg hladkej múky
+ 1 prášok do pečiva + 1dl oleja
+ 1 dl vody.

1/3 cesta vyliať do vymastenej, múkou vysypanej formy.
Ostatné cesto treba rozdeliť na 2 polovice.
Do 1 časti pridať asi 2PL orechov.
Do 2 časti pridať kakao.

Orechové nalejeme na prvú tretinu cesta a kakaové navrch.
Piecť na 150 stupňov. Neodchádzať!

Alternatíva ku koláčom.

Kto nemá čas vypekať alebo nechce, tak to spravia aj keksy, samozrejme. My máme jedny obľúbené. Takže, keď nie je pizza, párky či koláče – vymenovala som obľúbené jedlá svojho syna v presnom poradí, tak sú dobré aj keksy s banánovým mliekom. Tieto majú krásny tvar dinosaurov, neobsahujú nič hrozné okrem dákej tej múky, vajec, soli a oleja. A ešte aj palmový olej majú certifikovaný. Dostať ich v Bille, teda aspoň o tej viem iste.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.