Torta v tvare medvedíka

macko

Moje dcéry nikdy neprejavili ozajstný záujem o plyšového medvedíka. Skôr to boli psíkovia a mačičky u jednej a lienky, ježkovia či zajkovia u druhej. Akosi prvý, kto sa s medvedíkom začal hrať bol náš najmenší. A tak sa ocko rozhodol, že na prvé narodeniny nášho synčeka bude torta v tvare macka.

Náš recept sa žiaľ nevydaril tak ako mal. Odporučili by sme tak 2x toľko cesta, naše bolo dosť jemné a nebolo dosť vysoké, aby sa z toho dal skladať macko. Možno bol v originál recepte iba použitý iný prášok do pečiva a naše nenapuchlo dostatočne. V každom prípade, ak už nie viac cesta, plnky je rozhodne málo, kľudne by sa dalo použiť 1,5krát viac.

Jedinú zmenu, ktorú sme urobili na recepte bolo, že sme kávu nahradili za mletú tradičnú, keďže to išli jesť aj naše malé deti.

A aj keď macko nebol až taký vypasený, ako mal byť pôvodne, bol milý a chutny. A náš synček bol zároveň jediným z našich detí, čo sa nebál strčiť si okamžite packy do torty.

Nuž, bol to náš prvý macko, niekedy to skúsime zas, možno s väčším úspechom – a tučnejším mackom.

PICT9718

PICT9695

PICT9706

PICT9722

PICT9721

Originál recept aj s podrobným popisom a krajším „tučnejším“ mackom, ktorý by ste si mali naštudovať, ak sa pustíte do torty, nájdete na tejto linke:

http://varecha.pravda.sk/recepty/torta-plysovy-macko/45380-recept.html

Zhrnutie receptu:

1. rozvrhnúť a vyrezať si základné diely macka z papiera vo veľkosti plechu
– 2 plechy o veľkosti 20x 25 cm:

nohy 15cm x 15cm
trup 15cm x 12cm
hlava 13cm x 9 cm
labka 6cm x 5cm
2 polkruhy na uši
malý oval na ňufák

2. Cesto:
245 g (1,75 hrnčeka) múka hladká
75 g (0,5 hrnčeka) kakao
350 g (1,75 hrnčeka) cukor
1 ČL sóda bikarbóna
1 ČL kypriaci prášok do pečiva
1 ČL soľ
200 g jogurt biely
120 ml (0,5 hrnčeka) olej
3 ks vajíčka
1 ČL esencia vanilková
240 ml (1 hrnček) káva instantná uvarená (my sme nahradili kávu)

– V miske zmiešame múku, cukor, kakao, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a soľ.
– V druhej miske vyšľaháme vajíčka, pridáme vanilku a olej, postupne pridáme suchu zmes múky.
– Pomaly prilievame hrnček kávy
– Hotové cesto vylejeme na 2 plechy o veľkosti 20x 25 cm.
– Pečieme pri 170 °C asi 15 min
– Po vychladnutí vyrežeme jednotlivé diely pomocou papierovej predlohy.

3. Plnka:
2 ks smotana šľahačková
1 ks puding bez varenia
200 g čokoláda horká
50 g marcipán
džem

– Urobíme plnku z polovice ingrediencií
– Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s trochou šľahačky
– vyšľaháme smotanu s polovicou instantného pudingu
– Keď je šľahačka hotová, vmiešame čokoládu.
– Poskladáme jednotlivé diely pomocou plnky, prípadne džemom.
– Plnkou je lepšie šetriť.
– Zvrchu zapichneme macovi do hlavy 3-4 špajle, aby všetky vrstvy držali pokope. (my sme to nerobili, lebo náš macko bol príliš ploský)
– Zľahka maca poobrezujeme, aby sme vymodelovali hlavu a predné labky.
– Uši, ňufák a zadné labky prilepíme a prichytíme špáradlami.(ani to sme nerobili)
– Potom celého maca zľahka natrieme krémom a dáme do chladničky stuhnúť.

4. marcipán
Rozvaľkáme si marcipán z ktorého vykrojíme
– 2 malé polkruhy na uška,
– 2 ovaly na labky
– jeden na zakrytie ňufáka.
Vytvarujeme očká a noštek a namočíme do rozpustenej čokolády.
Marcipán prilepíme krémom a vytvarujeme ňufák.

5. druhá polovica krému
Pripravíme krém na zdobenie z druhej polovice prísad a pomocou vrecka na zdobenie maca pokryjeme krémom. Treba zdobiť veľmi rýchlo, lebo sa krém rýchlo rozteká. Zdobíme zospodu smerom nahor a začať treba medzi labkami, kde je najhorší prístup. Na záver nasadíme macovi očká a noštek. Strčíme macovi do ruky sviečku a dáme stuhnúť do chladničky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.